Veel farmaceutische bedrijven werken hard aan een insulinepil, ter vervanging van spuiten of als aanvulling om de bloedsuiker stabieler te houden. Deze maand publiceerden onderzoekers testresultaten van een nieuw ontwikkeld systeem, op basis van nanotechnologie.
Onder leiding van een onderzoeksgroep in Abu Dhabi ontwikkelde een internationaal team de nieuwste technologie voor een werkende insulinepil. Onderzoekers uit Algerije, Spanje en Engeland werkten ervoor samen met Saoedi Arabië.
Insuline beschermen
Belangrijk voor een insulinepil is dat de insuline pas in de darmen vrijkomt in het lichaam, en niet al in de maag. Want daar wordt hij anders afgebroken door het maagzuur. Het team ontwikkelde daarvoor een pil bestaande uit een soort opgestapelde dunne laagjes van nanodeeltjes, waartussen de insuline zit die via speciale poriën naar buiten kan. Het is allemaal kleiner dan klein.
Het systeem heet afgekort nCOFs. Dit is allemaal overigens even heel kort door de bocht uitgelegd. De liefhebber kan het in detail lezen in de publicatie in het vakblad Chemical Science van deze maand.
Afgifte van insuline gedoseerd
De onderzoekers waren blij verrast door hun resultaten. Bij ratten met diabetes werkte de insulinepil goed, en daalde de bloedsuikerspiegel binnen twee uur na het inslikken tot normale waarden.
Volgens de onderzoekers scoort hun systeem beter dan andere insulinepillen die momenteel in testfases zitten, omdat de pil de maag prima overleeft en – best bijzonder en ook heel handig – de juiste hoeveelheid insuline weet af te geven. Want de pil reageert op de hoogte van de bloedsuikerspiegel. Dat zal nog niet heel nauwkeurig zijn, maar toch, het is belangrijk voor de toekomst van insulinepillen.
Hoe gaat dit verder?
Het team gaat nog door-experimenteren voor een optimaal systeem voor de pil, en gaat er verder mee testen. Het zal dus nog wel even duren voordat deze specifieke pil er komt. Ze hebben wel patent aangevraagd voor hun technologie.
> Leestip voor meer over insulinepillen: welke zijn nog meer in ontwikkeling, en hoever zijn ze (sommige zijn al best ver, hoewel nog eerst voor diabetes type 2).
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!
Beeld: Shutterstock en detail uit de wetenschappelijke publicatie (NB dit is geen letterlijke afbeelding van hoe deze capsules eruit zien)