Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Hoeveel Nederlanders hebben diabetes type 1, en welke behandelingen werken het beste bij hen? Daarvoor is registratie belangrijk, en de nog jonge DPARD-registratie voor diabetes type 1 is nu goed op weg.

Het precieze aantal mensen met diabetes type 1 in Nederland is tot nu toe deels een schatting, op basis van onderzoek. Ziekenhuizen brengen daarom sinds kort informatie over diabetes type 1 bij elkaar in een landelijke registratie, met de naam Dutch Pediatric and Adult Registration of Diabetes (DPARD). 

Op dit moment zijn van 20.000 mensen met diabetes type 1 de behandelgegevens geregistreerd.

Betere behandelingen en zorg

De landelijke registratie voor diabetes type 1 is niet alleen belangrijk om aantallen mensen te weten, maar ook om de behandelingen en zorg te verbeteren. Want daarvoor is inzicht nodig in welke behandelingen bij welke mensen het beste werken.

Een actuele ontwikkeling in de gezondheidszorg is ‘waardegedreven zorg’. Ziekenhuizen zijn hun zorg zo aan het inrichten, dat de kwaliteit van leven van patiënten voorop staat. Daarin heeft ook de DPARD-registratie een rol.

Basis voor onderzoek en innovatie

Vervolgstappen in de nieuwe registratie zijn het verder uitbouwen van de database, en het gebruik van de registratie voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld onderzoek naar waarom bepaalde complicaties bij de een eerder optreden dan bij de ander.

Met een landelijke registratie kunnen naast verbetering van de zorg ook andere ontwikkelingen van de grond komen. Zo kan makkelijker worden bepaald of een bepaalde innovatie toegevoegde waarde heeft boven bestaande hulpmiddelen.

Voortaan vaste plek in de diabeteszorg

Na het opstarten is de registratie sinds kort ondergebracht bij DICA, een non-profitorganisatie gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van medische gegevens. Daardoor houdt de type 1-registratie een vaste basis in de zorg.

De registratie is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds en een bijdrage van de VriendenLoterij.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel