Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er zijn geruchten dat Apple en Samsung allebei in 2021 hun nieuwe smartwatch-modellen een bloedsuikersensor geven. Om welke technologieën gaat het daarbij, en hoe betrouwbaar kan dat zijn?

Al enkele jaren werken zowel Apple als Samsung aan technologieën om bloedsuiker te meten met een smartwatch. Inmiddels zouden ze beiden zover zijn dat hun nieuwe modellen van komend najaar dit kunnen, dus in de series Apple Watch en Samsung Galaxy Watch. Dat meldt tweakers.net op basis van een Koreaans bericht van ETNews.

Glucose meten met lichttechnologie

Zowel Apple als Samsung ontwikkelen een glucosesensor die met licht door de huid heen meet. Er zijn verschillende manieren om allerlei waarden zoals glucose in het bloed te meten met licht; daar wordt internationaal al jaren aan gewerkt.

Onderzoekers richten zich daarbij op infrarood licht, Raman-spectroscopie en fotoakoestiek. Al die technieken zijn veelbelovend, maar tot nu toe niet betrouwbaar genoeg gebleken voor glucosemeting in de praktijk.

Welke technieken in Apple en Samsung watches?

We weten nog niet welke lichttechnologie Apple precies gaat gebruiken in de Apple Watch. Wat Samsung toepast in de nieuwe Galaxy Watch is wel bekend: Raman spectroscopie.

Een jaar geleden schreven de wetenschappers van Samsung dat het hen gelukt was om de Raman-techniek iets aan te passen. Waardoor ze toen wel redelijk betrouwbaar – voor een lichttechnologie – konden meten bij varkens.

Beide bedrijven zouden momenteel nog werken aan betrouwbaarheid en stabiliteit bij gebruik in het dagelijks leven.

Het blijft ‘ongeveer’

Een lichamelijke gezondheidswaarde meten met een consumentenproduct als een smartwatch, zal vooralsnog alleen een schatting opleveren. Nieuwe meetfuncties worden wel eerst getoetst door autoriteiten voordat ze worden toegelaten. Daardoor voldoen ze wel aan bepaalde minimale eisen, en geven dus wel een indruk van hoe het ervoor staat.

Glucose meten met smartwatch?

Bloedsuiker meten met een smartwatch zal nog lang niet betrouwbaar genoeg zijn om je dosis insuline ermee te bepalen. Voor continue glucosemonitoring is alleen een medisch hulpmiddel geschikt, zoals een goedgekeurde meter of sensor (bijvoorbeeld continue of flash glucosemeters).

Maar alle technologie moet ergens beginnen! Dus dit is een interessante start en wie weet waar het de komende jaren heen gaat. > Bekijk ook het artikel ‘Bloedsuiker meten zonder prikken’

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!