Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De flash glucosemeter FreeStyle Libre 2 (FSL2) van Abbott is vanaf 25 november beschikbaar in Nederland. Vergoeding door de verzekering gaat volgens dezelfde voorwaarden als voor de huidige FreeStyle Libre-sensor. Een groot verschil met het eerste model is een optionele alarmfunctie.

Fabrikant Abbott kondigt aan dat de FreeStyle Libre 2 (FSL) vanaf morgen ook in Nederland beschikbaar is. Het is de opvolger van de FSL1. (Onlangs kreeg ook een derde model al de CE-markering, maar van deze FSL3 is nog niet bekend wanneer het hier op de markt komt.)

De FSL2 meet nauwkeuriger dan het eerste model, ook bij lagere bloedsuikerwaarden. Ook kan hij alarmen afgeven bij te lage of te hoge waarden.

Verzending zodra voorraad FSL1 op is

Heb je zelf nog FSL1-sensoren in huis, dan gebruik je die eerst. Je kunt ze niet omwisselen. Ook de distributeurs maken eerst hun voorraad van FSL1-sensoren op; daarna leveren ze automatisch de FSL2. Dat gaat op dezelfde manier als die je gewend bent. Abbott meldt dat hun distributie-partners, Mediq Direct Diabetes en OneMed voorbereid zijn op de levering van de FSL2.

Alarmfunctie FSL2 met app of nieuwe reader

Een groot voordeel van de FreeStyle Libre 2-sensor is dat hij een alarm kan geven bij hoge of lage glucosewaarden. Je hoeft daar geen gebruik van te maken, maar het kan dus wel. Daarvoor heb je dan wel de FreeStyle LibreLink-app voor nodig, of de nieuwe FSL2-reader. 

Eerdere readers met versie 2.4.8 of hoger werken wel gewoon om je waarden te scannen, maar niet voor de alarmfunctie. Abbott heeft overigens veel online instructiemateriaal voor gebruikers, op hun vernieuwde E-learning platform.

Vergoeding

Iedereen die momenteel de FreeStyle Libre al vergoed krijgt, krijgt de FSL2 ook gewoon vergoed. Kom je momenteel niet in aanmerking voor vergoeding van de FSL, dan kun je hem wel op eigen kosten aanschaffen via de webshop van Abbott.

Als je de alarmfunctie wil gebruiken, heb je de app nodig op je smartphone, of een nieuwe reader. De app is gratis, de nieuwe reader wordt alleen vergoed voor mensen die via hun behandelaar nu voor het eerst een FreeStyle Libre aanvragen. Anders kost hij 60 euro in de webshop.

Beeld: Abbott

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!