Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een hybrid closed loop-systeem werkt nog beter wanneer mensen wat minderen met koolhydraten, zagen Zwitserse onderzoekers. Het onderzoek is gedaan met een klein aantal deelnemers, maar de uitkomsten laten zien dat keuzes belangrijk blijven.

Als je diabetes type 1 hebt, kan minder koolhydraten eten helpen om de bloedsuiker te stabiliseren. Maar of dit ook zo is als je een hybrid closed loop-systeem (HCL) gebruikt, was nog niet bekend. Een hybrid closed loop vangt in principe bloedsuikerpieken al vrij goed op, doordat een continue glucosesensor gekoppeld is aan de insulinepomp.

Onderzoekers uit Zwitserland presenteerden een onderzoek hiernaar op het online EASD-congres vorige maand.

Onderzoek met MiniMed 670G

Aan het onderzoek deden 36 mensen met diabetes type 1 mee. Zij gebruikten zelf al een tijdje de Medtronic MiniMed 670G, waarbij alleen de hoeveelheid koolhydraten ingevoerd wordt. De onderzoekers registreerden de hoeveelheid ingevoerde koolhydraten en koppelden die aan glucosewaarden die de sensor continu bijhield.

Minder koolhydraten, betere Time in Range

Hoe lager de koolhydraat-inname was, hoe beter de deelnemers ingesteld waren. Op een dag dat ze 10% minder koolhydraten namen, zat hun bloedsuiker meer tijd binnen de streefwaarden (hun Time in Range (TIR) steeg dan met 1.1%).

Dit gebeurde vooral naarmate ze vaker de ‘automatische modus’ van het HCL-systeem gebruikten. Mogelijk heeft het rekensysteem van de HCL meer moeite om de dosis insuline goed te bepalen als er meer koolhydraten te verwerken zijn, denken de onderzoekers.

Mensen die rond de 100 gram aan koolhydraten aten per dag, hadden een TIR van 82,4% ten opzichte van 73,8% bij deelnemers die gemiddeld rond de 220 gram aan koolhydraten binnenkregen. Dit was het geval wanneer de deelnemers meer dan 90% van de tijd in de automatische stand van de HCL zaten.

Kanttekeningen

Goed om te weten over dit onderzoek: het ging alleen om de hoeveelheid koolhydraten die de deelnemers binnenkregen. Ze keken niet naar de kwaliteit van de koolhydraten, dus of de koolhydraten afkomstig zijn uit gezond of ongezonder eten. Daar moet in de toekomst naar gekeken worden. Ook was dit een klein onderzoek. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen.

Het proberen waard

Uit dit onderzoek komen dus wel sterke aanwijzingen dat mensen met diabetes type 1 die minder koolhydraten eten én een hybrid closed loop gebruiken, extra voordeel ondervinden. Zij kunnen hun bloedsuiker stabieler houden vergeleken met mensen die ook een HCL gebruiken, maar naar verhouding meer koolhydraten eten.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.