Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Doordat continue glucosemeters de bloedsuiker meten onder de huid en niet in het bloed zelf, kan de waarde soms iets afwijken. Vooral tijdens inspanning, zagen Nederlandse onderzoekers.

Glucosesensoren hebben veel voordelen en verhogen de kwaliteit van leven enorm. Ze leiden de bloedsuikerwaarde af uit weefselvocht onder de huid. Die waarden kloppen normaal gesproken vrij aardig met de bloedwaarden.

Tijdens inspanning zijn glucosesensoren daar wat minder goed in, blijkt uit Nederlands onderzoek (Isala en UMC Groningen) gepubliceerd in het magazine BMJ Open Diabetes Research & Care.

Metingen bij het mountainbiken en normale bezigheden

De onderzoekers keken naar de Eversense (onderhuids geïmplanteerd) en de FreeStyle Libre. De proefpersonen droegen de sensors tijdens 6 dagen mountainbiken en 6 dagen bij normale dagelijkse bezigheden, en checkten daarnaast ook hun bloedsuiker met vingerprikken. De onderzoekers vergeleken de gemeten bloedsuikers in totaal bij 23 mensen met diabetes type 1. 

Minder secure metingen bij het sporten

De sensormetingen waren tijdens het sporten minder secuur dan tijdens normale dagelijkse bezigheden. De Eversense week ongeveer 17% (1.4 mmol/L) af van de vingerprik tijdens het sporten en 13% (0.9 mmol/L) bij de normale dagelijkse bezigheden. Voor de FreeStyle Libre was de afwijking 20% (1.8 mmol/L) tijdens het sporten en 12% (1.0 mmol/L) bij de dagelijkse activiteiten, ten opzichte van de vingerprik. De Eversense liet lagere waarden zien, terwijl bij de FreeStyle Libre juist hogere waarden te zien waren

Ook tijdens hypo’s

In een ander onderzoek, in Engeland, is gekeken naar de Dexcom G6 continue glucosesensor tijdens een hypo. De onderzoekers wekten een hypo op bij de proefpersonen, waarbij ze de sensorwaarden vergeleken met de waarden gemeten in het bloed zelf. Zij zagen dat de bloedsuiker in werkelijkheid lager was dan de sensor aangaf.

Houd rekening met afwijking

De conclusie blijft dat sensoren een waardevol diabeteshulpmiddel zijn, maar dat je onder extreme omstandigheden (flink sporten, flinke hypo’s) bedacht moet zijn op afwijkingen in de waarden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel