Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Slimme insulinepennen met digitale mogelijkheden zullen in de toekomst meer mogelijkheden bieden in de diabetesbehandeling. Zoals twee pennen van Novo Nordisk. Ze zijn nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar in Zweden is hun nut onderzocht.

Er is nog geen Nederlands woord voor: de ‘connected’ insulinepen, met digitale mogelijkheden. Misschien ‘slimme’, of digitale pen. Via Bluetooth of NFC (near field communication) maken ze verbinding met bijvoorbeeld een smartphone, en delen zo gegevens over insulinedoseringen.

Novo Nordisk ontwikkelde twee modellen van de connected pen, de NovoPen 6 en NovoPen Echo Plus.

Insulinegegevens koppelen aan glucosewaarden

Gekoppeld aan glucosewaarden vanuit een sensor, levert een connected pen nuttige inzichten op die de behandeling kunnen verbeteren. Hoe nuttig dat is, is voor het eerst onderzocht in Zweden, bij 94 volwassenen met diabetes type 1.

De studie werd vorig jaar al op een congres gepresenteerd maar onlangs zijn de resultaten officieel gepubliceerd, in het vakblad Diabetes technology & therapeutics.

Betere bloedsuikers

Tijdens de studieperiode van ongeveer een jaar kregen de pengebruikers betere bloedsuikerwaarden. Dit gebeurde na enkele contactmomenten met hun zorgverlener waarbij de glucosewaarden en insulinegegevens naast elkaar werden gelegd.

De koppeling van data bracht nieuwe inzichten, en leidde tot aanscherpingen van hun insulineregime. Hun Time in Range verbeterde, zij zaten 8,5 procent per dag meer binnen hun streefwaarden (bijna twee uur).

Toekomstige koppeling ook met FSL

Uit dit Zweedse onderzoek blijkt het mogelijke voordeel dat zo’n slimme connected insulinepen biedt. Novo Nordisk gaat voor hun pennen partnerships met anderen aan, om de pennen met andere systemen te laten koppelen. Zo zullen hun pennen in de toekomst ook werken met de FreeStyle Libre-sensor (FSL), via de LibreLink-app en LibreView.

Nog niet in Nederland

Deze connected pennen zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar, en het is ook nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Toch brengen we nieuws over dit soort nieuwe ontwikkelingen, wanneer ze de behandeling of kwaliteit van leven verbeteren. Want hoe meer bekendheid, hoe beter, ook in verband met eventuele discussies over vergoedingen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel