Er zijn zeeslakken die razendsnelwerkende insuline maken. Wetenschappers maakten de slakkeninsuline na, en zeggen nu snelle insuline te hebben die bij mensen kan werken. Dat moeten ze wel nog verder testen.
In de afgelopen vier jaar werden zeeslakken plotseling wereldberoemd in de diabeteswereld. Bepaalde soorten versuffen hun prooi met een acute hypo, die ze opwekken met een wolk supersnelwerkende insuline.
Vervolgonderzoek
De slakkeninsuline verlaagt de bloedsuiker veel sneller dan de snelst werkende insuline voor mensen. Biochemisch lijkt hij op menseninsuline en dat biedt mogelijkheden, dachten de Amerikaanse onderzoekers. Zij gingen aan de slag en publiceerden hun vervolgonderzoek in het blad Nature Structural and Molecular Biology.
De wetenschappers wilden menselijke insuline maken die net zo snel werkt als slakkeninsuline. Dat kan handig zijn in bijvoorbeeld insulinepompen en kunstalvleesklieren.
Klonteren
De onderzoekers kwamen achter het geheim van de slakkeninsuline: hij klontert niet. Menseninsuline klontert een beetje, zodat hij in de alvleesklier kan worden opgeslagen. Zodra hij nodig is, moet hij weer vloeibaarder worden en dat kost tijd. De slakkeninsuline heeft die vertraging niet en werkt daardoor direct.
Omgebouwd
Het is gelukt om de niet-klonterende eigenschappen van slakkeninsuline in te bouwen in menselijke insuline. Daardoor ontstond een nieuw molecuul, dat de onderzoekers ‘mini-insuline’ noemen. Deze nieuwe insuline klontert niet en is bovendien krachtiger dan de slakkeninsuline - want die is wel snel, maar niet sterk.
De nieuwe ‘mini-insuline’ is alleen nog maar getest met ratten, maar de onderzoekers zien grote mogelijkheden voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie van insulinetherapie.
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!