Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Op het online ADA-congres vorige week bracht Medtronic de resultaten van drie studies met de nieuwe MiniMed 780G. Dit systeem komt in het najaar naar Nederland, al is het nog de vraag wie er wanneer gebruik van kan maken.

Medtronic ontving in juni de CE-markering van een nieuw hybrid closed loop-systeem, de MiniMed 780G. Het is evenals zijn voorganger, de 670G, een slimme insulinepomp gekoppeld aan een sensor. Het nieuwe systeem heeft onder andere meer mogelijkheden om via Bluetooth gegevens te bekijken en te delen.

MiniMed 780G beschikbaar in Nederland?

Na de zomer komt de MiniMed 780G naar Nederland, allereerst middels een pilot bij Diabeter. Er wordt daarnaast ook hard gewerkt om de MiniMed 780G in het najaar beschikbaar te krijgen in de rest van het land. Hierover vinden momenteel gesprekken plaats met de verschillende zorgverzekeraars.

Studieresultaten

De afgelopen tijd zijn er drie studies gedaan met de MiniMed 780G, je ziet de hoofdlijnen hieronder samengevat. De uitkomsten op meer detailniveau vind je terug in onder andere het Amerikaanse nieuwsbericht en in een Nederlands nieuwsbericht (voor professionals).

Drie maanden thuisgebruik

Een groep Amerikaanse kinderen en volwassenen met diabetes type 1 (14 tot 75 jaar oud) gebruikte het systeem drie maanden lang. Hun Time in Range was 75%, en ze hadden bijna de helft minder vingerprikchecks nodig dan bij de 670G. De meesten vonden het systeem makkelijk in gebruik (96%).

FLAIR-studie naar de nieuwe ‘Fuzzy Logic Automated Insulin Regulation’

De 780G maakt gebruik van een nieuw programma om de bloedsuiker secuurder te regelen. In een onderzoek met 113 tieners en jongvolwassenen in Amerika is dit systeem vergeleken met de voorganger, doordat de deelnemers beide systemen drie maanden gebruikten. Hun Time in Range ging van 57% naar 67%, en hun HbA1c daalde ook wat.

Opvallend was de grote tevredenheid, ook bij jongeren die voor het eerst dit soort technologie gebruikten. Hun resultaten waren even goed als bij degenen met ervaring.

Studie met slechter ingestelde en jongere groep

In Nieuw-Zeeland is een studie gedaan bij mensen met slechter ingestelde diabetes, en kinderen vanaf 7 jaar. Hun Time in Range verbeterde tot 70% en vooral ving het systeem hypers beter op wanneer een bolus of hoeveelheid koolhydraten verkeerd was berekend. Ook deze groep was erg tevreden over het systeem en hun kwaliteit van leven.

Verbeteringen 780G ten opzichte van 670G

Medtronic noemt onder andere de volgende verschillen tussen de 780G en zijn voorganger 670G:

  • Betere gebruiksvriendelijkheid: minder handelingen en vingerprikken nodig.
  • Beter aan je persoonlijke doelen aan te passen met instelbare streefwaarden van 5.5, 6.1 of 6.7 mmol/l.
  • Koolhydraten: het is minder ernstig als je je een keer vergist bij het tellen, het systeem corrigeert dan zelf je waarde.
  • Je kunt op je smartphone glucosewaarde en trends zien. Ouders en verzorgers kunnen hun kind op afstand volgen. Je kunt ervoor kiezen om je waarden automatisch door te sturen naar CareLink™ (de Medtronic diabetesmanagement-software).
  • In de toekomst krijgen gebruikers ook toegang tot software-updates en doorontwikkelingen van het systeem.

Beeld: Medtronic

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!