Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In Frankrijk is de grootste studie naar de FreeStyle Libre (FSL) tot nu toe gedaan. Daaruit bleek dat het aantal gevallen van ketoacidose bij mensen met diabetes type 1 halveerde door gebruik van de FSL.

Een groot onderzoek met de naam RELIEF-studie heeft in Frankrijk gekeken naar de impact van het gebruik van de flash glucosemeter FreeStyle Libre (FSL) van Abbott. Op het (virtuele) Amerikaanse ADA-congres presenteerden de onderzoekers deze week de uitkomsten.

Ruim de helft minder ketoacidose

De onderzoekers bekeken in een groep van ruim 33 duizend mensen met diabetes type 1 hoe vaak zij in het ziekenhuis waren opgenomen voor ketoacidose, verzuring van het bloed door hoge bloedsuikers. Dat ging om een bepaalde periode van voordat ze de FSL gingen gebruiken, en de maanden erna.

Met de FSL nam het aantal ziekenhuisopnamen voor ketoacidose af met 52 procent, zowel bij pen- als pompgebruikers. De meeste winst was er voor mensen die vóór de FSL moeite hadden om hun bloedsuiker goed te reguleren via check met de vingerprik. Bij hen daalde het opnamecijfer met 60 procent.

Minder gevolgen en minder kosten

De onderzoekers zeggen dat de resultaten hen niet echt verbazen, want de FreeStyle Libre flash-metingen maken dat mensen eerder door hebben dat hun bloedsuiker te hoog is. Ze kunnen dan op tijd ingrijpen voordat ketoacidose optreedt.

Maar dit onderzoek bewijst in ieder geval de meerwaarde van de FSL in een grote groep mensen, en het positieve effect op de gezondheidszorg en -kosten op de langere termijn. Minder hoge bloedsuikers betekent ook minder andere diabetescomplicaties.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!