Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ook op de langere termijn heeft een continue glucosemeter (CGM) zin voor mensen met diabetes type 1 die een insulinepen gebruiken. Hun bloedsuiker blijft beter ten opzichte van checken met een vingerprik.

Al eerder bewees de Zweedse GOLD-studie dat mensen die insuline spuiten met een pen beter af zijn wanneer zij een continue glucosemeter (CGM) gebruiken. Een verlenging van deze studie (de SILVER-studie) heeft gekeken naar de langere termijn; de resultaten zijn gepresenteerd op het jaarlijkse Amerikaanse ADA-congres.

De SILVER-studie

De onderzoekers bekeken bij 107 mensen met diabetes type 1 die insuline injecteren met een pen, of zij voordelen ondervonden wanneer zij een GCM gebruikten. Ze vergeleken de resultaten met de uitkomsten wanneer de deelnemers alleen hun bloedsuiker maten met vingerprikken.

Verbeterde bloedsuikers bij CGM

De onderzoekers vonden dat wanneer de deelnemers een GCM gebruikten, het HbA1c verbeterde. Ook was er een verbetering van 8 procent te zien in de Time in Range (wat inhoudt dat ze meer tijd binnen hun streefwaarden hadden gezeten) en brachten de deelnemers minder tijd door in hypoglykemie.

Betere kwaliteit van leven

Verder verbeterde bij het gebruik van een GCM de kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling. Ook hadden mensen minder zorgen over diabetes en minder angst voor hypo’s.

Kortom, mensen met diabetes type 1 die meerdaags insuline injecteren met een pen ondervinden door het toevoegen van een CGM veel voordelen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!