Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Vanaf nu krijgt bijna iedereen met diabetes type 1 de flash glucosemeter FreeStyle Libre (FSL) vergoed vanuit de basisverzekering. Dat maakte Zorginstituut Nederland vandaag bekend. Voorwaarde is dat mensen vanwege intensieve insulinetherapie minimaal 4 keer per dag hun bloedsuiker moeten checken. 

Al enkele jaren is de flash glucosemeter FreeStyle Libre (FSL) van fabrikant Abbott op de markt. De sensor zit op de bovenarm en je kunt hem scannen om de bloedsuikerwaarde af te lezen. Ook kun je terugkijken in de tijd.

De FSL maakt een groot deel van de vervelende vingerprikken overbodig, en geeft veel meer inzicht in je glucosewaarden door de dag en nacht heen. Tot nu toe werd hij alleen vergoed voor bepaalde groepen; veel mensen schaften hem aan op eigen kosten of konden er simpelweg geen betalen.
> Lees hier alles over de FreeStyle Libre

Besluit van ZIN

Zorginstituut Nederland besloot de afgelopen jaren al tot vergoeding van flash glucosemeting voor een steeds bredere groep, en nu voor iedereen met diabetes type 1. Het gaat om vergoeding voor iedereen met diabetes die op een intensieve behandeling met insuline zit en door middel van vingerprikken (minimaal 4 keer prikken per dag) hun bloedwaarden inregelen. > Hier lees je het standpunt van ZIN.

Dus dat betreft bijna iedereen met diabetes type 1, en mensen met diabetes type 2 die per dag meerdere keren insuline moeten toedienen.  

Overigens gaat dit standpunt nu alleen over flash glucosemeting en niet over continue glucosemeting (CGM), daarover volgt op een later moment een besluit. Bepaalde groepen mensen met diabetes krijgen een CGM al wel vergoed.

Onderzoek

In het buitenland viel de sensor vaak al wel breed onder de zorgverzekering, maar in Nederland moest eerst met meer cijfers worden onderbouwd dat het gezondheidswinst oplevert.

In veel landen, zoals in België maar ook in Nederland, is inmiddels veel onderzoek gedaan en daaruit blijken verbeteringen in allerlei opzichten. Deze week werden de Nederlandse resultaten ook internationaal erkend, door publicatie in het vakblad BMJ Open Diabetes Research & Care.

Sensor betekent vrijheid

Dit is geweldig nieuws voor mensen met diabetes type 1, en zeker voor iedereen die zich heeft ingezet voor vergoeding. Zo is er de jarenlange lobby door Diabetesvereniging Nederland (DVN) en petities zoals onlangs nog die van Loes Heijmans en Orietta Koster.

FSL, CGM of liever niets?

Het blijft overigens een individuele keuze of de FSL iets voor je is, of dat een continue glucosemeter (CGM) geschikter is omdat hij vaker meet en ook een alarm geeft bij te hoge of te lage waarden. Er komt overigens wel een nieuw model aan van de FreeStyle Libre dat ook een alarm geeft. Hoe dan ook gebeurt alles in overleg met je arts.

> Leestip: alles over de FSL

Eerst akkoord van je arts

Als je nog geen FreeStyle Libre hebt en je wilt er nu zo snel mogelijk mee beginnen, hoe regel je dat? Je moet eerst een akkoord van je behandelaar hebben. Dus daar gaat mogelijk wat tijd overheen, want je moet daarvoor eerst een afspraak maken. Wel kun je alvast de online zelfstudie-module van Abbott volgen (30 minuten) waarin je de basis leert om straks de FreeStyle Libre te gebruiken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!