Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bloedsuiker meten bij baby’s of hele jonge kinderen is lastig. Onderzoekers ontwikkelen daarom speciaal voor de allerkleinsten een speciale speen die de bloedsuiker afleidt uit speeksel. Het duurt wel nog even voordat hij er komt.

Onderzoekers over de hele wereld zijn druk bezig met het vinden van alternatieve manieren om bloedsuikers te meten. Van metingen in traanvocht en zweet tot tatoeages die van kleur veranderen. Voor baby’s is nu een speciale speen bedacht die bloedsuikers kan meten.

Speeksel

Uit een test met volwassenen blijkt dat de speen bloedsuikerwaarden kan bepalen uit speeksel in de mond. Deze meting is net zo nauwkeurig als een vingerprik, zeggen de onderzoekers. De waarden worden automatisch doorgestuurd naar een ontvanger die vervolgens afgelezen kan worden.

Geen hinder

Het nadeel van de speen is dat het geen continue bloedglucosemeting is. Desondanks denken de onderzoekers dat er vraag zal zijn naar de glucosemetende speen. De speen levert namelijk in tegenstelling tot de huidige methode van bloedglucosebepalingen, geen hinder voor het kindje op.

Nog niet op de markt

Het kan nog even duren voordat de speen op de markt komt. Etensresten zoals opgespuugde melk kunnen de meting verstoren. Onderzoekers ontwikkelen de speen nu verder, zodat er geen kleine onderdelen meer in zitten die stikgevaar opleveren.

Overigens zeggen de onderzoekers ook nog niets over toepassing bij oudere kinderen of volwassenen. Als de speekselmeting echt goed werkt, is dat natuurlijk voor meer mensen interessant. Deze test is nu wel gedaan met volwassenen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!