Bloedsuiker meten met een tatoeage?

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 13 augustus 2019
biosensor tattoo.jpg

Het klinkt als een sciencefiction-film: een speciale tatoeage die meekleurt met de hoeveelheid suikers in je lichaam. Duitse onderzoekers testten of dat kan.

Het lichaam versieren door middel van inkt gebeurt al minstens 4.000 jaar. Onderzoekers zijn nu aan het experimenteren met deze eeuwenoude techniek. Ze proberen met ‘biosensor’-tatoeages aan de buitenkant van je lichaam te laten zien wat er binnenin gebeurt.

Verkleuren

Duitse wetenschappers hebben een speciale tatoeage-inkt gemaakt die door een chemische reactie met glucose verkleurt. De hoogte van je suikerwaarden zie je dan doordat de inkt van kleur verandert tussen geel en donker groen.

De onderzoekers hebben ook tatoeage-inkt gemaakt die van kleur verandert op basis van het eiwit albumine en op basis van de zuurgraad. Het eiwit albumine wordt gemeten om te kijken of er iets mis is met je organen zoals je nieren, lever of hart.

Extra onderzoek

De Duitse onderzoekers zijn niet de enigen die aan dit kleurrijke idee werken. Eerder plaatsten we al een berichtje over Amerikaanse onderzoekers met hetzelfde idee.

Voordat je zelf zo’n magische tattoo kunt laten zetten, zijn er nog wel wat stappen nodig. Deze tatoeages zijn namelijk nog niet bij mensen getest. Ook kan de tatoeage nog maar één keer van kleur veranderen, dus dat betekent een eenmalige meting. Er worden nu nieuwe technieken onderzocht waarmee de kleur vaker kan veranderen.

Bron en foto: Publicatie in Angewandte Chemie International Edition

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!