Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De hoeveelheid van het stofje C-peptide in je bloed zegt mogelijk iets over het risico op hypo’s. Engelse onderzoekers ontdekten dit door mensen met diabetes type 1 te vergelijken die veel of weinig C-peptide hebben. Dit kan (in de toekomst) invloed hebben op de behandeling.

Het stofje C-peptide wordt samen met insuline aangemaakt. Hoeveel C-peptide iemand heeft, hangt onder meer samen met de leeftijd waarop iemand diabetes kreeg, én het aantal jaren diabetes.

C-peptidewaarden bij mensen met diabetes type 1 zijn lager dan bij anderen, daarom wordt voor wetenschappelijk onderzoek een speciale gevoelige test gebruikt die nog niet beschikbaar is in het ziekenhuis.

Ongeveer 10% van de mensen die op volwassen leeftijd de diagnose diabetes type 1 kregen, hebben een (relatief) hoge C-peptidewaarde (> 0.2nmol/L).

Onderzoek in Engeland

Onderzoekers uit het Verenigde Koninkrijk hebben een groep van meer dan 200 deelnemers met diabetes type 1 opgedeeld in twee groepen met hoge of juist lage C-peptidewaarden. Beide groepen vulden een vragenlijst in waarop ze konden aangeven hoe vaak ze last hebben van een hypo.

Minder hypo’s

De mensen met veel van het stofje C-peptide hadden minder hypo’s dan de groep mensen met lage C-peptidewaarden. Ook gebruikten de mensen met veel C-peptide minder insuline. Opvallend genoeg was het HbA1c van mensen met een hoge C-peptide niet lager dan in de groep met weinig C-peptide. Dat publiceerden de onderzoekers in het vakblad Diabetic Medicine.

Onderbehandeld?

Het stofje C-peptide wordt samen met insuline aangemaakt. De algemene gedachte is dat mensen met veel C-peptide minder insuline hoeven te spuiten omdat ze zelf nog wat insuline aanmaken. Uit dit onderzoek blijkt echter dat de bloedsuikerwaarden van mensen met hoge C-peptide niet beter zijn.

Mogelijk zijn de mensen met hoge C-peptide onderbehandeld, dus spuiten zij in feite te weinig insuline. Het risico op hypo’s lijkt lager bij mensen met meer C-peptide. Deze groep zou daarom meer insuline kunnen gebruiken om hun HbA1c te verbeteren.

Gepersonaliseerde zorg

Steeds meer mensen pleiten voor zorg op maat. Deze gevoelige test moet echter eerst beschikbaar komen voordat artsen iets met de uitslagen kunnen doen.

De volgende stap is onderzoeken of de behandeling van mensen met diabetes type 1 afgestemd kan worden op persoonlijke C-peptidewaarden. Uiteindelijk moet persoonlijke zorg leiden tot stabielere bloedsuikers en minder complicaties. 

Onderzoekers werken ook aan andere manieren om de behandeling beter af  te stemmen op de persoon. Zo zegt de stof pro-insuline waarschijnlijk op andere punten juist meer dan C-peptide, bleek uit ander onderzoek.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!