Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Insuline in een pil in plaats van spuiten, daar werkt de wetenschap hard aan. Onlangs meldden Amerikaanse onderzoekers dat ze weer iets nieuws hebben bedacht. Een capsule die zelf injecteert, in de maag. De dosis is alleen nog te klein om bij diabetes type 1 heel bruikbaar te zijn.

Insuline in pilvorm, dat klinkt makkelijk! Het probleem tot nu toe is dat het maagzuur de insuline afbreekt voordat hij in het bloed komt. Dat is de grote uitdaging waar velen wereldwijd aan werken.

In het vakblad Science beschrijven onderzoekers van MIT hun nieuwste uitvinding: een capsule die zelf (pijnloos) een stof injecteert in je maagwand, nadat je hem hebt ingeslikt. Daardoor is hij geschikt voor insuline, maar ook sommige andere medicijnen, zeggen de onderzoekers. Het bericht stond ook op nu.nl

Naaldje van insuline

De capsule heeft de afmeting van een bosbes. Er zit een klein naaldje in dat deels gemaakt is van samengeperste insuline. Er zit ook een klein oplosbaar veertje in dat het naaldje na een tijdje naar buiten duwt in de maagwand. Daar lost de insuline op en gaat het bloed in, dat gebeurt in een uur. Ook de resten van de naald en insuline lossen op.

Afgekeken van schildpad

Een bepaalde soort schildpad diende als inspiratie voor de uitvinders. Het schild van deze panter- of luipaardschildpad heeft een vorm waardoor het beestje automatisch weer rechtop rolt. De insulinecapsule heeft grofweg dezelfde vorm. Daardoor blijft de capsule altijd in de juiste positie liggen tot hij zijn injectie geeft.

Vervangt niet alle injecties

In testen bij varkens toonden de onderzoekers aan dat de methode werkt. Ze konden tot 300 microgram en later zelfs tot 5 milligram insuline per keer injecteren. Alleen is dat nog niet genoeg voor een succesvol gebruik door mensen met diabetes type 1. Maar mogelijk kan het een deel van de injecties vervangen. En ze blijven eraan werken, samen met Novo Nordisk die ook dit onderzoek mee financierde.

Leestip: er wordt ook gewerkt aan andere manieren om insuline toe te dienen zonder spuit.

Foto: uit bericht op sciencedaily.com

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!