Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Novo Nordisk zet in op slimme insuline

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 22 augustus 2018
slimme insuline.jpg

Het bedrijf Novo Nordisk heeft 800 miljoen dollar betaald voor een chemiebedrijf dat moleculen ontwikkelt die aan glucose kunnen binden. Hiermee willen ze hun eigen onderzoek naar slimme insuline versnellen.

De belangrijkste bijwerking van het spuiten van insuline is een lage bloedsuiker, een hypo. Sommige mensen spuiten te weinig insuline uit angst hiervoor, maar hebben daardoor wel vaker last van hypers. Slimme insuline zou hiervoor een oplossing zijn. Deze glucosegevoelige insuline werkt alleen als er te veel glucosemoleculen in het bloed zitten.

Glucosespecifiek

Verschillende onderzoekers werken aan de ontwikkeling van slimme insuline, maar dit blijkt nog best een uitdaging. Professor Anthony Davies van de Universiteit van Bristol werkte jaren aan een molecuul dat specifiek glucose kan binden, met succes. Hij startte met zijn student Harry Destecroix en een investeerder het bedrijf Ziylo. Novo Nordisk vond deze uitvinding zo interessant dat ze het bedrijf hebben gekocht. 

Slimme insuline

Novo Nordisk wil het nieuwe molecuul van Ziylo gebruiken om een nieuw type insuline te ontwikkelen dat zich aanpast aan het glucoseniveau in het bloed. Zodat mensen met diabetes een optimale glucosecontrole kunnen behalen. Ze verwachten over drie jaar te starten met klinische studies.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.