Bloeddrukverlager helpt in de behandeling van diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 17 juli 2018
insuline spuiten.jpg

De bloeddrukverlager verapamil zorgt voor betere bloedsuikerwaarden en minder behoefte aan insuline bij mensen die pas kort diabetes type 1 hebben. Dit bleek uit een Amerikaans onderzoek.

Dit is een ouder nieuwsbericht. Voor de actuele stand van zaken rond medicijnen naast insuline bij diabetes type 1, zie dit artikel met een overzicht.

Mensen die nog maar net diabetes type 1 hebben, hebben nog aardig wat werkende insulineproducerende cellen. Onderzoekers proberen deze cellen zo lang mogelijk te behouden en diabetes zoveel mogelijk uit te stellen. Dit doen ze met nieuwe medicijnen, maar zo nu en dan is een bestaand medicijn voor een andere aandoening ook interessant.

Verapamil

De bloeddrukverlager verapamil blokkeert aan de buitenkant van lichaamscellen de kanaaltjes die calcium binnenlaten in de cel. Bij mensen met diabetes laten die kanaaltjes ook iets anders binnen in de insulineproducerende bètacellen, namelijk het eiwit TXNIP. Dat kan niet goed zijn, dachten de onderzoekers.

Ze keken of de bètacellen langer bleven werken als er minder van dat eiwit binnenkwam, door de kanaaltjes te blokkeren met verapamil. Dat deden ze in een onderzoek met 24 deelnemers die pas drie maanden diabetes type 1 hadden. De helft slikte een jaar lang het middel, de andere helft een placebo (nepmiddel). Naast hun gewone behandeling met insuline.

Stabiele bloedsuikerwaarden

De deelnemers die de bloeddrukverlager slikten, hadden in vergelijking met de placebogroep dagelijks minder insuline nodig, ze hadden minder hypo's en ze hadden stabielere bloedsuikerwaarden. Het middel zorgt er kennelijk inderdaad voor dat de insulineproducerende cellen langer overleven en blijven werken.

Bètacel zelf weer aan het werk

Deze benadering is vernieuwend, omdat de bètacel weer zelf aan het werk gezet wordt. De onderzoekers gaan de verdere werking van het middel nu in een groter onderzoek bij meer mensen testen. Het voordeel van het medicijn is dat het goedkoop is, weinig bijwerkingen heeft en al op de markt is. 

Dit onderzoek is begin juli gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!