Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bloedsuikerwaarden zijn gemiddeld slechter bij meisjes tussen de 16 en 24 jaar en bij jongeren zonder insulinepomp. Dit zagen Amerikaanse onderzoekers toen ze medische dossiers vergeleken van kinderen met diabetes type 1.

Goede controle van de bloedsuikerwaarden verkleint het risico op complicaties bij mensen met diabetes type 1. De Amerikaanse Diabetes Associatie stelde daarom richtlijnen voor goede waarden op. Maar minder dan 1 op de 5 Amerikaanse kinderen en jongeren met  diabetes type 1 lukt het om hun waarden binnen deze grenzen te houden.

Medische dossiers vergeleken

Amerikaanse en Braziliaanse onderzoekers zagen dat verschillende factoren, zoals je geslacht, invloed hebben op je waarden en de hoeveelheid insuline die je nodig hebt. Hiervoor vergeleken ze medische dossiers van kinderen en jongvolwassenen tussen de 7 en 24 jaar. Ze gebruikten gegevens van 635 kinderen, gemeten tussen 1993 en 2013.

Hogere HbA1c-waarden

Allereerst vergeleken de onderzoekers de HbA1c-waarden tussen verschillende groepen. Als je bloedsuikerspiegel vaker te hoog is, worden je HbA1c-waarden ook hoger. De onderzoekers vonden hogere HbA1c-waarden bij:

  • Meisjes tussen 16 en 24 jaar
  • Gebruikers van insuline-injecties tussen 8 en 22 jaar (vergeleken met een insulinepomp)

Hogere insulinedosis

Naast de HbA1c-waarden zagen de onderzoekers ook verschillen in de gebruikte insulinedosis. Zo zagen ze dat gebruikers van insuline-injecties een hogere insulinedosis gebruikten dan gebruikers van een insulinepomp. Jongeren met een insulinepomp hebben dus minder insuline nodig, terwijl hun HbA1c-waarden beter zijn. Een insulinepomp lijkt daarom beter dan insuline-injecties.

Voorzichtig met conclusies

Maar de onderzoekers laten weten dat het belangrijk is om niet te vroeg conclusies uit deze resultaten te trekken. De gebruikte gegevens komen namelijk uit ziekenhuiscontroles. Wetenschappers hebben niet van tevoren een onderzoek opgezet, waardoor ze belangrijke informatie missen. Ook konden ze de insulinedosis niet controleren bij gebruikers van insuline-injecties.  

Toch had deze studie zin. De resultaten laten zien dat het belangrijk is om bepaalde groepen nog beter in de gaten te houden. Dit geldt vooral voor meisjes en gebruikers van insuline-injecties. Bij hen kan een verandering van de insulinedosis of manier van toediening misschien de bloedsuikerwaarden verbeteren.

Dit artikel is gepubliceerd in Diabetic Medicine.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!