Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Mensen tussen de 18 en 25 jaar controleren hun diabetes minder goed en hebben meer support nodig. Dit zagen Amerikaanse onderzoekers toen zij vragenlijsten en medische dossiers van volwassenen met diabetes type 1 vergeleken. 

Mensen met diabetes type 1 moeten zelf elke dag hun bloedsuiker op peil houden. Dit heeft veel impact op je dagelijks leven. Je moet de hele dag door je bloedsuikerwaarden meten om hypo’s en hypers te voorkomen.   

Verschillende fasen volwassenheid

Amerikaanse onderzoekers zagen dat je leeftijd beïnvloedt hoe je als volwassene omgaat met diabetes en wat je waarden zijn. Ze vergeleken ingevulde vragenlijsten en medische dossiers van 7153 volwassenen met diabetes type 1. De deelnemers verdeelden ze in vier groepen: beginnend volwassenen (18-25 jaar), jongvolwassenen (25-45 jaar), volwassenen van middelbare leeftijd (45-65 jaar) en ouderen (ouder dan 65 jaar). 

Hoge HbA1c bij mensen tussen 18 en 25 jaar  

Mensen tussen de 18 en 25 jaar hadden het vaakst hoge HbA1c-waarden in deze studie. Bij mensen ouder dan 65 jaar kwam dit het minst voor. HbA1c-waarden laten zien hoeveel suiker in de afgelopen maanden is blijven plakken aan hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen. Hoge HbA1c-waarden betekenen dat de bloedsuikerspiegel vaker te hoog is.   

Minder goede controle diabetes 

De onderzoekers zagen ook dat volwassenen tussen de 18 en 25 jaar hun diabetes het minst goed controleerden. Ze checkten hun glucose minder vaak en vergaten insuline vaker. Daarnaast gebruikten ze minder vaak insulinepompen of continue glucosemeters. Ondanks de slechte controle antwoorden mensen tussen de 18 en 25 jaar in de vragenlijst meestal dat hun gezondheid goed is. 

Extra support volwassenen tot 25 jaar

Toch is het belangrijk dat ook mensen onder de 25 jaar hun bloedsuikerwaarden goed controleren. Zo blijven ze langer gezond en hebben ze minder kans op complicaties. De onderzoekers vinden daarom dat er meer aandacht moet komen voor voorlichting en support voor volwassenen tot 25 jaar. Op deze leeftijd word je namelijk steeds zelfstandiger en wordt de rol van de ouders kleiner. 

In Nederland zijn transitiepoli’s opgericht om mensen met diabetes te helpen bij de stap van kinder- naar volwassenenzorg. Hierover kun je meer lezen in de blog van Donja over transitiepoli’s. Het Amerikaanse onderzoek benadrukt dat het voor zorgverleners belangrijk is om rekening te houden de leeftijd en levensfase van mensen met diabetes type 1.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!