Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers hebben de gemiddelde HbA1c-waarde van kinderen vergeleken tussen en binnen acht ontwikkelde landen. Daarmee willen ze aanbevelingen doen over streefwaarden en de kwaliteit van zorg.

In ontwikkelde landen met een hoog inkomen hebben mensen toegang tot goede diabeteszorg. Maar toch zijn er verschillen tussen landen en ook in landen zelf.

Verzamelen van gegevens

In 2013 en 2014 verzamelden onderzoekers de bloedsuikerwaarden van 64.666 kinderen met diabetes type 1, jonger dan 18 jaar. Deze kinderen stonden in die periode onder behandeling in een van de 528 diabetescentra in Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Wales, Verenigde Staten, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Verschil in HbA1c

De kinderen in Zweden hebben het laagste gemiddelde HbA1c (59 mmol/mol) en samen met Noorwegen en Denemarken hebben ze de minste verschillen tussen de behandelcentra in eigen land. Duitsland en Oostenrijk staan op nummer twee en drie (61-62 mmol/mol), maar tussen de eigen centra was er een groot verschil van 15 procent. Ook ontdekten de onderzoekers in alle landen dat als er sprake was van meer schommelende bloedsuikerwaarden in een centrum, dat de kinderen een gemiddeld hoger HbA1c hadden.

Kwaliteit van zorg

Hoewel landen een gelijk HbA1c hebben, kan er nog wel een verschil zijn in het HbA1c tussen de verschillende centra in eigen land. Het kan dus afhankelijk zijn van waar je onder behandeling staat wat je bloedsuikerwaarde is. Een verklaring geven de onderzoekers niet voor de verschillen.

Nederland is niet meegenomen in dit onderzoek, maar internationaal scoort de diabeteszorg in Nederland erg hoog. Desondanks blijft het een uitdaging om het HbA1c rond de streefwaarde te krijgen, dit lukt bij ongeveer een kwart van de mensen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!