Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De implanteerbare glucosesensor (CGM) Eversense werkt goed en veilig gedurende 3 maanden. Dat zijn de resultaten van de PRECISE II-studie in Amerika.

Sinds vorig jaar is de continue glucosemeter Eversense in Nederland op de markt, verkrijgbaar via Roche. Ook wordt hij nog steeds verder onderzocht. De Eversense blijft 90 dagen werken en het systeem bestaat uit:

  • een sensor (te zien op bovenstaande foto van fabrikant Senseonics) die onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht,
  • een zendertje dat je op die plaats op de arm draagt en
  • een app waarmee die communiceert.

Waarden extra gecheckt

Aan het onderzoek PRECISE II in de Verenigde Staten deden 90 mensen mee, waarvan 61 met diabetes type 1. Een aantal keren werden ze een dag intensief gevolgd in een onderzoekscentrum. Daarbij werd ook op een andere manier hun bloedsuiker continu gemeten, als extra check. Ze ondergingen expres hypers en hypo’s, deden armoefeningen met gewichten, en lagen een tijdje op hun arm om te zien of de sensor daarop reageerde.

Secuur en veilig

De sensor werkte goed, met meer dan 93 procent nauwkeurigheid in de metingen. Alleen in de lage waarden beneden de 3,9 mmol/l werd hij minder precies. Dat probleem hebben alle sensoren die in weefselvocht meten in plaats van in bloed. Er waren weinig klachten over het dragen van de zender op de arm. Enkele mensen voelden wat pijn in de arm door de sensor.

Is het handig?

Er zijn meer continue glucosemeters op de markt en ze hebben veel voordelen. Maar ook nadelen, waardoor toch bijna de helft van de mensen er binnen een jaar mee stopt. Bijvoorbeeld door ongemak bij het dragen en huidproblemen door de lijm. De gebruikers van de Eversense in dit onderzoek hadden kennelijk weinig problemen.

De resultaten van dit onderzoek zijn online gepubliceerd in het blad Diabetes Technology & Therapeutics.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!