FreeStyle Libre: een stapje dichter bij vergoeding(?)

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 24 januari 2018
shrine20180124-32574-10tk7ya.jpg

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft een positief advies van de Wetenschappelijke Adviesraad ontvangen over gedeeltelijke vergoeding van de FreeStyle Libre. Voor mensen met diabetes die nu in aanmerking komen voor een continue glucosemeter (CGM). De volgende stap is dat ZIN dit advies overneemt.

Al jaren wachten mensen met diabetes op vergoeding van de FreeStyle Libre. In meerdere onderzoeken zijn de voordelen en de betrouwbaarheid van het apparaat aangetoond. Hoewel koploper als het gaat om introductie op de markt, loopt Nederland ver achter ten opzichte van buurlanden als het gaat om vergoeding.

Verschillende acties

Verschillende partijen zetten acties op touw om de vergoedingendiscussie te versnellen. Het Zilveren Kruis komt halverwege 2018 met resultaten van hun studie. De patiënt Mike Janssen heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, die vandaag ter kennisgeving is aangenomen, en de Ronde Tafel Diabeteszorg van het ZIN adviseert over vergoeding. Deze Ronde Tafel kijkt voor welke groepen patiënten de FreeStyle Libre meerwaarde heeft. Ze hebben eerst gekeken naar patiënten die in aanmerking komen voor een CGM. 

Van advies naar besluit?

Deze week is bekendgemaakt dat de Wetenschappelijke Adviesraad van ZIN positief adviseert om de FreeStyle Libre te vergoeden voor mensen die nu in aanmerking komen voor vergoeding van een continue glucosemeter. ZIN gaat de komende maand over dit standpunt in gesprek met partijen uit het diabetesveld, waaronder DVN, en legt dit dan voor aan hun Raad van Bestuur. De verwachting is dat in april 2018 bekend wordt of ZIN instemt met het advies. Dan zou dat gedeeltelijke vergoeding van de FreeStyle Libre betekenen.

We zijn er nog niet

Dit is een mooie stap in de goede richting, maar nog steeds een hele grote groep patiënten valt buiten deze groepen. We hopen dat deze eerste stap van vergoeding de weg vrijmaakt voor vergoeding voor iedereen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!