Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers werken aan nieuwe slimme kunstmatige insulineproducerende cellen. Deze cellen laten automatisch insuline vrij als de bloedsuiker stijgt. 

Mensen met diabetes type 1 zijn afhankelijk van het toedienen van insuline. Dat kan met een spuit of met een pomp. Onderzoekers zoeken naar alternatieven voor deze methodes, zodat de behandeling eenvoudiger en pijnloos wordt. 

Alternatieve manier insuline toedienen

Amerikaanse onderzoekers waren op zoek naar een alternatieve manier om insuline toe te dienen, eentje die zo goed mogelijk de functie van de lichaamseigen insulineproducerende cel nabootst. Zo kwamen ze op het idee om deze cellen na te maken in het lab: de kunstmatige bètacel.

Insulineproducerende cel nabootsen

De kunstmatige bètacel is een versimpelde versie van een normale cel en bestaat uit twee lagen. Binnenin bevinden zich speciaal ontworpen vesicles (zakjes) met insuline. De onderzoekers brachten deze cellen onderhuids in bij muizen met diabetes. De hoge bloedsuiker zorgt voor een chemische verandering in de laag van de kunstmatige bètacellen, waardoor de insuline vrijkomt in het bloed. Binnen een uur daalde de bloedsuikerwaarde en de waarde bleef vijf dagen stabiel. Hierna moeten de cellen weer worden aangevuld. 

Cellen vervangen

De volgende stap is het testen van de kunstmatige cellen met grotere proefdieren, en als dat goed gaat daarna met mensen. Ze willen een soort skin patch ontwikkelen, een soort pleister waar de cellen in zitten en die makkelijk vervangen kan worden. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!