Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het Eversense CGM-systeem, een onderhuidse glucosemeter die 90 dagen de bloedsuiker meet, is nu beschikbaar voor mensen met diabetes in Nederland.

De afgelopen maanden heeft een klein aantal mensen met diabetes in Nederland voor het eerst gebruikgemaakt van het Eversense CGM-systeem. De Eversense-sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden en wordt met een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender op de bovenarm.

Signaal bij lage of hoge bloedsuiker

Glucosegegevens en -trends zijn af te lezen op een smartphone. Zowel de zender als de smartphone-app geven een signaal af wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is. De smartphone geeft een (voorspellend) alarm wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag dreigt te worden. Daarnaast geeft de zender ook een ‘tril’alarm bij een hoge of lage waarde.

Eversense beschikbaar in Nederland

Het Eversense CGM-systeem is nu beschikbaar voor mensen met diabetes in Nederland die

  • intensieve insuline gebruiken voor hun behandeling van diabetes en gemotiveerd zijn om hun bloedglucose te optimaliseren met een nieuwe glucosemonitoring technologie,
  • in staat zijn om de gebruiksaanwijzing van een apparaat te volgen en gebruik te maken van hun sensor- en bloedglucosemeetresultaten om beslissingen met betrekking tot hun behandeling te nemen,
  • hypo-unawareness en/of frequente hypo’s ervaren,
  • een hoog HbA1c hebben of last hebben van sterk schommelende bloedsuikerwaarden, die een verlaging van het HbA1c vereist zonder een verhoogde kans op hypo’s,
  • voldoen aan de indicatiecriteria voor vergoeding van CGM (continue glucosemeting), 
  • snel een ketoacidose hebben en hierdoor vaak worden opgenomen (>2x per jaar)

Met een kleine kanttekening dat het Eversense CGM-systeem niet getest is voor zwangere vrouwen en kinderen onder 18 jaar.

Ik wil er ook zo een?

Vind je dit interessant en zoek je meer informatie? Neem dan contact op met je behandelaar. Die bekijkt dan samen met jou of je in aanmerking komt voor het Eversense CGM-systeem. Het Eversense CGM systeem kan vooralsnog uitsluitend door het ziekenhuis worden aangeschaft via een aanvraag van je zorgverlener. De sensor zal ook in het ziekenhuis worden ingebracht; hiervoor is een kleine medische handeling noodzakelijk.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!