Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een nieuw bloedsuikerverlagend middel, sotagliflozine, werkt goed als toevoeging aan insuline. Deze tussentijdse conclusie presenteerden onderzoekers onlangs op het grote ADA-congres in San Diego.

Dit is een ouder nieuwsbericht. Voor de actuele stand van zaken rond medicijnen naast insuline bij diabetes type 1, zie dit artikel met een overzicht.

Sotagliflozine is een nieuw ontwikkeld middel in tabletvorm. Uit eerder onderzoek bleek dat het de bloedsuiker verlaagt bij mensen met diabetes type 1 en type 2. Voor de liefhebber: sotagliflozine remt zowel SGLT-1 als SGLT-2 (sodium-glucose linked transporters).

Combinatie met insuline

Amerikaanse onderzoekers doen al een tijdje proeven met insuline waaraan ze sotagliflozine toevoegen. Ze hebben nu enkele wat grotere onderzoeken gedaan en presenteerden de resultaten onlangs op het jaarlijkse internationale ADA-congres. 

Half jaar onderzoek

Aan de zogeheten inTandem-studies deden 793 volwassenen met diabetes type 1 mee die zelf insuline spoten of een pomp gebruikten. Twee groepen gebruikten zes maanden lang insuline waaraan 200 mg of 400 mg sotagliflozine was toegevoegd, en een groep kreeg gewone insuline. Niemand wist wie wat gebruikte (een dubbelblind onderzoek).

Beter HbA1c

Na zes maanden hadden de mensen met de sotagliflozine-insuline een beter HbA1c en minder ernstige hypo’s dan de mensen met alleen insuline. Het middel gaf enkele bijwerkingen zoals schimmelinfecties, maar dat bleef binnen de perken. 

Nu groter onderzoek

Dit was het eerste onderzoek waarin een medicijn is toegevoegd aan insuline. De onderzoekers concluderen dat sotagliflozine veilig kan worden toegevoegd, en dat het handig kan zijn voor mensen bij wie de bloedsuikerspiegel moeilijk te reguleren is. De volgende stap wordt nu een groter onderzoek naar de werking en bijwerkingen. > Meer over de fasen in onderzoek: in stappen van lab naar mens.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!