Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bij een flinke hypo werkt een glucagon-neusspray even goed als de bekende injectie met glucagon. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers, die hun resultaten presenteerden tijdens het jaarlijkse internationale ADA-congres in San Diego.

Wanneer iemand zelf tijdens een ernstige hypo buiten kennis is, moet iemand anders een injectie glucagon toedienen. Daarvoor moet eerst poeder gemengd worden met vloeistof. Voor de meeste mensen is dat knap lastig. Ook als je het zelf moet doen en je bent half van de wereld, is het een uitdaging. Daarom ontwikkelde fabrikant Eli Lilly een soort neusspray met glucagonpoeder.

Test in dagelijks leven

Een team van de universiteit van Minnesota deed een proef met mensen met diabetes type 1. Ze gaven hen de neusglucagon mee voor gebruik tijdens een ernstige hypo in hun alledaagse leven. Van hen kregen tijdens de looptijd van het onderzoek 69 mensen in totaal 157 hypo’s waarbij de neusglucagon is toegediend.

Binnen halfuur 

In 96 procent van de hypo’s was de bloedsuikerspiegel weer gestegen naar normale waarden binnen een halfuur. De bijwerkingen waren misselijkheid (vergelijkbaar met injecteerbare glucagon) en irritatie van de neus en hoofdpijn gedurende maximaal een uur. Het merendeel van de proefpersonen en hun omgeving was tevreden met de neusglucagon. 

Wanneer?

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat de neusspray veel makkelijker toe te dienen is door omstanders dan een injectie. Met dit onderzoek van neusglucagon in een normale dagelijkse setting is de neusglucagon weer een stapje dichter naar de markt gekomen. Het is alleen nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Foto: Healthline