Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Goed nieuws voor vrouwen met een kinderwens en diabetes type 1, en voor mensen met hypo unawareness. Van nu af aan wordt voor hen ook de continue glucose monitoring vergoed. DVN heeft zich hier met succes hard voor gemaakt.

Een continue glucosemeter (CGM) zit op je lichaam bevestigd en meet om de paar minuten de suikerwaarde. De CGM werd al voor een aantal groepen mensen met diabetes type 1 vergoed, maar deze groepen zijn nu uitgebreid.

Kinderwens

Uit onderzoek weten we dat stabiele bloedsuikerwaarden voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap belangrijk zijn voor de gezondheid van het kind. De Rondetafel Diabeteszorg, speciaal ingesteld om de diabeteszorg in Nederland te verbeteren, heeft het advies uitgebracht dat vrouwen met diabetes type 1 en type 2 die hun bloedsuiker met alleen intensieve behandeling niet onder optimale controle krijgen, baat hebben bij het gebruik van een CGM.

Minder gevoelig voor hypo's 

Je kwaliteit van leven neemt behoorlijk af als je hypo's niet voelt aankomen of als je zomaar een ernstige hypo kunt krijgen. Ook voor omstanders en naasten heeft dit gevolgen. Een CGM biedt voor deze groep mensen uitkomst. Ze hebben meer zicht op hun bloedsuikerwaarden, kunnen trends ontdekken en krijgen een signaal als de bloedsuiker te snel daalt.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het advies van de Rondetafel overgenomen en deze twee groepen krijgen voortaan een CGM vergoed.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!