Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een nieuwe techniek, waarbij insuline gekoppeld wordt aan rode bloedcellen, houdt de bloedsuiker op een slimme manier op peil. Muizen met diabetes type 1 hadden 48 uur stabiele bloedsuikers.

Zolang diabetes type 1 nog niet te genezen is, zijn mensen aangewezen op behandeling met insuline. Maar de bijwerkingen van insuline zijn vervelend: schommelingen van de bloedsuiker met hypo’s en hypers als gevolg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de insuline alleen werkt als er ook echt te veel suiker in het bloed zit?

Pakketje insuline bezorgen

Amerikaanse onderzoekers bedachten een slim trucje. In het lab binden ze insuline aan het eiwit glucosamine, dat is een afgeleide van glucose. De glucosamine, met de insuline, binden ze vervolgens aan glucosetransporters op rode bloedcellen. 

De met insuline beladen rode bloedcel brengen ze dan het lichaam in. Als er veel glucosemoleculen in het bloed zijn, dan verdringen ze het pakketje glucosamine/insuline op de rode bloedcellen. Ze pikken als het ware de plek in. De insuline is nu vrijgekomen in het bloed en zorgt ervoor dat de glucose wordt opgenomen door de lichaamscellen. 

Kans op schommelingen neemt af

Het bedachte systeem is slim, omdat de insuline alleen wordt vrijgelaten als er te veel glucose in het bloed zit. De kans op een hypo en hyper neemt hierdoor aanzienlijk af. 

Bij muizen met diabetes type 1 die dit ingespoten kregen, bleef de bloedsuiker 48 uur op peil. De onderzoekers willen de techniek eerst verder bestuderen, voordat ze hem bij mensen uitproberen. Ook willen ze een pijnloze manier bedenken om de met insuline beladen rode bloedcellen in te brengen.

Minder kans op complicaties

Hoewel je nog steeds iets moet inspuiten, blijft de bloedsuiker beter onder controle. Er is minder kans op schommelingen omlaag en omhoog. Je hebt dan geen last meer van hypo’s en hypers én de kans op complicaties wordt een stuk kleiner.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Het onderzoek is gefinancierd door JDRF.