Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De kwaliteit van leven van volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 gaat erop vooruit bij een continue glucosemeter, zagen Amerikaanse onderzoekers. Al verbetert hun instelling er niet door.

Aan de Amerikaanse DiaMonD-studie deden 158 volwassenen mee met diabetes type 1 bij wie de bloedsuiker moeilijk stabiel te houden was. De ene helft gebruikte zes maanden een continue glucosemeter, de andere helft ging door met meerdere vingerprikken per dag.

Minder diabetes-stress

Na het halfjaar had de groep die de continue glucosemeter gebruikte minder diabetes-stress, en meer vertrouwen in het omgaan met hypo’s dan de gewone prik-groep. Verder waren er weinig verschillen tussen de groepen wat betreft bloedsuikerwaarden en algehele gezondheid.

Kwaliteit van leven

De slechte diabetesinstelling verbeterde niet echt bij de proefpersonen met een continue glucosemeter. Maar ze zaten wel beter in hun vel en hadden een betere kwaliteit van leven. Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk bij de behandeling van diabetes type 1.

Tevreden

Uit het onderzoek bleek ook dat hoe tevreden de mensen waren over de CGM met name afhing van de verbetering van kwaliteit van leven en in minder mate van de verbetering van de glucosewaarden.

De deelnemers aan het onderzoek gebruikten overigens een continue glucosemeter van Dexcom. De DiaMonD-studie is ook gefinancierd door Dexcom, en er zijn al eerder resultaten uit gepresenteerd. Deze nieuwste resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care, april 2017.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!