Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De zorg die behandelcentrum Diabeter biedt aan kinderen en jongeren met diabetes type 1 leidt tot minder ziekenhuisopnames en een beter HbA1c. Dat is de conclusie van een consultancybedrijf na uitvoerig onderzoek.

Diabeter is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen en jongeren met diabetes type 1. De zorg is uniek omdat deze in teams van artsen, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en ander ondersteunend personeel wordt aangeboden. Alle benodigde zorg onder één dak. Elke patiënt heeft een eigen zorgmanager die de patiënt intensief begeleidt. Door gebruik van e-health worden de gegevens van de bloedsuikermeter, pomp en sensor doorgestuurd naar de arts. Die kan bijsturen waar nodig. 

HbA1c en ziekenhuisopnames

Consultancybedrijf Boston Consulting Group (BCG) concludeert op basis van gegevens van het Zorginstituut dat van de kinderen die bij Diabeter worden behandeld 55 procent erin slaagt om een HbA1c van minder dan 7,5 procent te bereiken. Dit is de internationale streefwaarde. Deze uitkomst ligt boven de 30 procent die gemiddeld wordt bereikt in de Nederlandse diabetesklinieken. Ook het aantal ziekenhuisopnames ligt lager. In 2014 moest gemiddeld 8 procent van de kinderen met diabetes worden opgenomen. Bij Diabeter was dit 3 procent.

Zorgeloze toekomst

Patiënten van Diabeter krijgen intensieve zorg die gericht is op hun behoefte. Dit leidt tot verbeterde zorguitkomsten. Dit heeft op korte termijn invloed, want het zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Op langere termijn is de verwachting dat het lagere HbA1c leidt tot minder complicaties. Minder last voor de patiënt én minder zorgkosten voor de samenleving. 

Andere voorbeelden van regionale behandelcentra voor kinderen en jongeren met diabetes type 1 zijn Diabetes Centraal in de regio Midden Nederland, Diaboss in Amsterdam en Kinder Diabetes Centrum Nijmegen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!