Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het ‘gedoe’ van een insulinepomp of een continue glucosemeter is een belangrijke reden dat mensen met diabetes type 1 ze niet gebruiken, volgens Amerikaans onderzoek. Los van de kosten, want dat noemen mensen als allerbelangrijkste reden.

‘Wat vind jij het lastigste aan een insulinepomp of continue glucosemeter?’ Dat vroegen Amerikaanse onderzoekers aan ruim 1.500 volwassenen met diabetes type 1. Die hulpmiddelen zorgen vaak voor een betere bloedsuikerregulatie. Maar niet iedereen stapt graag over op zo’n apparaat.

Kosten en geen gedoe

Als voornaamste reden om geen pomp of glucosesensor te gebruiken noemen mensen de kosten, wanneer ze niet worden vergoed door de zorgverzekering. Maar ook gedoe met dragen vinden mensen vervelend.

De top 5 van genoemde redenen om geen pomp of sensor te willen:


Daarnaast noemen mensen angst voor wat anderen denken, geen tijd om te leren hoe het apparaat werkt, of dat het diabetesteam nooit deze opties heeft besproken.

Jongvolwassenen meer moeite

Een deel van de deelnemers aan de enquête gebruikt al een pomp of glucosesensor (CGM). Zij zijn gemiddeld vijf jaar ouder dan niet-gebruikers en hebben vier jaar langer diabetes. De jongste leeftijdsgroep (18-25 jaar) maakt het minst gebruik van een pomp of een CGM, en heeft de meeste stress door hun diabetes en de hoogste HbA1c-waarden.

Hoe wordt het makkelijker?

Aan de kosten van een pomp en glucosesensor kunnen de onderzoekers niets doen. Maar ze gaan wel manieren bedenken om de overige drempels te verlagen. Vooral voor jonge mensen. Ook moet het diabetesteam goed op de hoogte zijn van de verschillende apparaten, zeggen de onderzoekers. Zodat ze mensen hierover kunnen informeren.

De hoge kosten houden ook in Nederland veel mensen tegen om een continue glucosemeter zoals de FreeStyle Libre te gebruiken.