Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

Virus infecties en het risico op diabetes

Joya van diabetestype1.nl
Joya van diabetestype1.nl • 25 juni 2019

Kinderen die gevaccineerd worden tegen een ‘buikgriep-virus’ lijken minder vaak diabetes te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zagen dat kinderen 33% minder kans hadden op diabetes type 1 na vaccinatie tegen het Rotavirus.

Dit is opmerkelijk, want onderzoekers in Australië vonden precies hetzelfde. Het blijft alleen nog gissen hoe dit principe precies werkt. Onderzoekers denken dat de vaccinaties virusinfecties voorkomen, waardoor de alvleesklier niet blootgesteld wordt aan deze virussen. 

Het mogelijke verband tussen virus infecties en het risico op diabetes type 1 is niet nieuw. Het vaccin tegen het Rotavirus komt binnenkort beschikbaar in Nederland voor risicogroepen.

Even een gedachte-experimentje: als jullie een zak geld hadden met enkele miljoenen euro’s, zouden jullie dan kiezen om:

A. Elke baby te vaccineren voor het Rotavirus

    B. Te onderzoeken waarom baby’s die zijn ingeënt minder ‘vatbaar’ lijken voor diabetes type 1, om zo in de toekomst mogelijk diabetes type 1 in een grotere groep kinderen te voorkomen