Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

Weinig klachten

Gertt
Gertt • 8 mei 2020

Goedenmiddag,

Ik val maar meteen met de deur in huis: Ik heb het idee dat mijn situatie redelijk uitzonderlijk is, gelukkig in de positieve zin. Ik heb nu zo'n 4 jaar diabetes, maar de gevolgen lijken enorm beperkt te zijn. Waar ik hele verhalen hoor van mensen die van hypo naar hyper naar hypo leven, heb ik daar eigenlijk totaal geen last van. Ondanks de diabetes zie ik mij daarom toch als een gezegend mens als ik mijzelf met de meeste op dit forum vergelijk.

Waar ik vooral benieuwd naar ben: Hoe gebruikelijk is het dat diabetes type 1 zo goed als geen impact op iemands leven heeft? Hypo's? Ben ik de enige waarbij de gevolgen van diabetes type 1 zich eigenlijk alleen beperken tot het spuiten van insuline voor de maaltijden en het daarbij wel ophoudt?

Zo'n 4 jaar geleden is Diabetes type 1 bij mij geconstateerd. Antistoffen waren aanwezig, dus twijfel over de diagnose is er eigenlijk niet. Nu 4 jaar later kan ik gelukkig nog steeds niet zeggen hoe een hypo voelt, want ik heb er nog steeds geen ervaring mee. De paar metingen die net onder de 4 waren, zijn vaak weer aparte verhalen, waardoor de dvk en internist beiden beamen dat ik nog steeds kan zeggen dat ik geen hypo's heb gehad. Met hypers een klein beetje, want de 10-12 range wordt wel eens bereikt, maar daar blijft het ook wel bij. In die gevallen heb ik vaak veel te veel gegeten en vraag ik me zelfs wel eens af hoe hoog de bloedsuiker van andere mensen zonder Diabetes zou zijn... Ik verwacht namelijk ook best wel hoog.

Wat houdt Diabetes dus voor mij in het dagelijks leven in? Ik spuit wat insuline voor iedere maaltijd en voor het slapen gaan en daar houdt het eigenlijk wel bij op. Vraag me niet om mijn koolhydratenratio, want die doe ik niet. Ik spuit eigenlijk hetzelfde, ongeacht de maaltijd. En sporten? Geen enkel probleem.

Ik ben vooral benieuwd of ik de enige ben waarbij de beginperiode op deze manier verliep, of dat dit echt een uitzondering is? Als meerdere dit verloop herkennen: Hoe gaat het nu met jullie? Wordt dit iets wat ooit slechter ging? 

Laat duidelijk zijn, dat ik iedereen het beste toe wens.

Groet,

Gertt