Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

Meedenkende jongeren gezocht!

geke_diabetesfederatie
geke_diabetesfederatie • 13 september 2019

Hoe combineer je onderwijs, een (bij)baan, vrienden, sport én een chronische aandoening? Elke dag staan 1,3 miljoen jongeren, waarvan 19.000 jongeren (tussen de 11 en 25 jaar) met diabetes, voor deze vraag. Veel jongeren (en hun ouders) hebben het gevoel er alleen voor te staan: in de vertaling van de zorg van het ziekenhuis naar thuis, bij de overstap naar een nieuwe school waar docenten jou niet kennen of bij sportverenigingen die niet open staan voor ‘patiënten’. Wij, de Nederlandse Diabetes Federatie, geloven dat een jongerencasemanager daar een oplossing voor kan bieden. Een jongerencasemanager heeft kennis over een aandoening, bijvoorbeeld diabetes, en de impact op alle andere dingen die je bezig houden, maar bovenal over welke mogelijkheden er zijn om wel voluit mee te doen. De casemanager wijst de route en biedt ondersteuning om als jongere optimaal gebruik te maken van de kansen en de rechten die je vaak wel hebt. Daarbij zet de casemanager jou en jouw wensen centraal. Maar we hebben jóúw ervaring, kennis en expertise nodig om te kijken waar een jongerencasemanager aan moet voldoen. Daarom nodigen we je graag uit voor gesprek tijdens een Ronde Tafel op 25 september tussen 14:00 en 16:30 uur bij de Public Affairs Academie in Den Haag (reiskostenvergoeding beschikbaar).

Een casemanager die bij jou past

Tijdens de Ronde Tafel willen we ervaringen van jongeren met een chronische aandoening verzamelen, de belemmeringen inventariseren en de kansen die jullie zien voor een jongerencasemanager uitdiepen. Wij geloven dat een jongerencasemanager samen met de jongere verschillende werelden kan samenbrengen. Maar dat is niet alles. Wij zijn ook erg benieuwd hoe jij kijkt naar de rol van een casemanager voor jongeren met een chronische aandoening als het gaat over overgangen op school, werk of in de zorg. De opzet van de Ronde Tafel is laagdrempelig; we willen ervaringen uitwisselen, gedachten ophalen en vooral het gesprek aan gaan. Met de input kijken we in de aanloop naar Wereld Diabetes Dag op 14 november, samen met jou hoe we ook politieke steun kunnen krijgen voor de inzet van jongerencasemanagers. We kijken er naar uit jullie ideeën en ervaringen te horen.

Aanmelden kan voor 20 september via een mail (NDF@vanoortenvanoort.nl) of een appje (06 1853 0825) naar Jasmijn Verbeek.