Gesprek

Waar loop jij tegenaan bij de uitrol van de vergoeding van de FSL?

Guido van diabetestype1.nl
Guido van diabetestype1.nl • 16 december 2019

Vanuit de community kwam de vraag of we die problemen met het voorschrijven en de vergoeding van FGM (FSL) volgens de nieuwe, bredere vergoeding kunnen inventariseren en dat doen we heel graag. De insteek daarbij is ook dat we hier zorgen dat de informatie transparant wordt voor iedereen. 

We zullen steeds dit bericht bijwerken met de feedback die we - via de reacties en andere plekken - binnen krijgen. Negatieve, maar juist ook positieve ervaringen zijn welkom zo kunnen we een goed beeld kunnen krijgen wat er wel en niet mis is.

Op 20 december was de eerste melding van een communitylid die via de basisverzekering een Free Style Libre heeft ontvangen.

Update 13 januari 

Positieve berichten

We horen na aanvankelijk wat misverstanden nu voornamelijk positieve berichten:

"23 december mail Bosman / Boere: aanvraag ontvangen en instructiefilmpje. 30 december tel. Aanvraag goedgekeurd: reader, 50 teststrips (standaard voor 12 weken) en 6 sensors (ook 12 weken) worden 30 december toegezonden! Het dilemma MedTronic 640G (mogelijkheid tot CMG) is officieel opgelost."

“donderdag aangevraagd, zaterdag in huis”

"Ben verzekerd bij Nationale Nederlanden en mijn diabetesverpleegkundige heeft moeiteloos de Freestyle Libre kunnen aanvragen die ik al een dag of 10 gebruik. "

"Nadat bekend werd dat de FSL vergoed zou worden, heb ik gelijk mijn diabetes verpleegkundige gemaild. Zij wist dat ik al 3 jaar de FSL gebruik en heeft contact opgenomen met mediq(mijn pompbenodigheden leverancier)  Wij  zijn verzekerd bij zilveren kruis. Op 17 december kregen wij de FSL al geleverd. We zijn er erg blij mee, want het was best een grote uitgave. Met dank aan alle voortrekkers."

Nog openstaande vragen of issues

Tip voor bij een defecte sensor

Bij een defecte sensor wel direct een vervangende vragen anders kom je er aan het eind van het jaar tekort!

Garantieregeling

Verder is de freestyle Libre scanner voor een periode van 3 jaar.

De bloedsuikermeters vielen eerder onder een garantie regeling (Verlies en diefstal).

Bij navraag valt de Freestyle Libre scanner daar niet onder (productie defects en leverancier fouten vallen daar natuurlijk wel onder).

Ben wel vergeten te vragen wat de procedures zijn bij de sensors in geval van defects en defects door eigen schuld.

Als er mensen zijn die de geavanceerde optie willen gebruiken van de Freestyle Libre scanner (gebruik op eigen risico), de code is: CAA1C.

Koppeling met andere pompen
Vraag: ik kom nergens iets tegen over hoe het zit met de connectie aan mijn medtronic 640G of hoe zetten andere gebruikers de waardes in de pomp?
Antwoord: die moet je helaas handmatig invoeren. De FSL kan namelijk geen verbinding maken met deze of andere pompen. Je kunt makkelijk de waarde invoeren in het bolus menu (alleen de waarde ingeven en eventueel een correctie doen) of via het menu naar Gebeurtenismarker (nogal omslachtig).

Aanvraagformulieren 

  • Sommige aanvraagformulieren hebben weer beperkingen die eerder al waren afgeschaft (gebruik sensor bij pomp)
  • Bij dit ZN formulier Klik hierin op "A. Aanvraagformulier Flash Glucose Monitoring"
  • @Loes rapporteert via instagram problemen met de aanvraag als je een pomp hebt die ook met Rt-CGM kan communiceren.
5b78e307-cb29-43be-b772-a8b8cb0ef46a.png

Beoordeling
Er staat nu dat als de inzet van de FGM niet langer doelmatig is deze ook niet meer vergoed zal worden. De vraag is hoe die meerwaarde wordt gedefinieerd. Een tip van @CGM in de basisverzekering!:

"Er komen medio 2020 echter algemene kwaliteitscriteria die wellicht veel striktere meerwaardes gaan stellen dan jij zou willen hanteren. De grote kans bestaat dat er na die kwaliteitscriteria geen maatwerk meer mogelijk is. Het is daarom voor iedereen zaak om het voorschrift van de arts vóór komend voorjaar rond te krijgen."

Zie meer details in de reacties (in te zien na een inlog)

-------

Eerdere ervaringen

Behandelaar

We horen berichten dat sommige behandelaren nog niet goed op de hoogte waren van de nieuwe ontwikkeling en daardoor ook nog in staat waren om de juiste procedure te volgen en informatie te geven. 

Andere behandelaren zijn wel op de hoogte maar willen afwachten tot is vastgesteld wat de zorgcriteria zijn. 

-- 

Oorspronkelijk inleidend bericht:

Allereerst wil ik bij deze een moment nemen om alle communityleden te bedanken die een actieve bijdrage hebben geleverd aan de vergoeding van de FSL. Uiteraard @Loes, die voor mij persoonlijk ook een inspiratie is met je kan bereiken als je durft te gaan staan voor wat je echt wil. 

Ook heeft de discussie die gestart werd door @FrankJagers heel veel teweeg gebracht (447 reacties tot vandaag). @CGM in de basisverzekering! heeft zelfs zijn username ingezet om aandacht te krijgen voor het item. Zoals @Ronja zei: 

"Bedankt voor alle info hier en ook alleen al, dat we hier af en toe onze frustratie konden spuien... Gedeelde smart is halve smart"

Een paar van de andere vele deelnemers met actieve bijdrage.

@Type 1@Typje1@ArieR@Joost uit Breda@PeterK@Edvenrooij@Raafke@diabeestje@Jan vd M@Catrien@JKramer

Nu deze grote mijlpaal bereikt komen er snel weer nieuwe vragen naar boven. Van verschillende kanten begrijp ik dat er de wil is om nu echt door te gaan zetten om ook CGM vergoed te krijgen, maar ook over de uitrol van FGM vooral komen vragen naar boven.