Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

Diabetes en Astma

Inactieve gebruiker
Inactieve gebruiker • 27 december 2017

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Kinderen met diabetes type 1 en astma: wat vergroot de kans op wat?


Een week geleden verscheen een artikel over Diabetes Type 1 en astma op deze site. Naar mijn idee geeft dit artikel geen juist beeld van het onderzoek. Zo wordt er gesuggereerd dat 41% van de kinderen die voor hun 16e jaar astma krijgen, daarna ook diabetes zullen krijgen. Ook wordt er gesuggereerd dat 18% van de kinderen die voor hun 16e jaar diabetes type 1 krijgt, ook astma zal ontwikkelen. Als ik de samenvatting van het origineel lees (klik), lees ik toch een ander beeld. Mogelijk interpreteer ik zaken anders, dus vandaar dat ik graag wil weten of het nu juist vermeld staat op deze site of dat mijn interpretatie juist is. Ik moet daarbij zeggen dat ik alleen de samenvatting kan lezen, niet het origineel.

Wat er naar mijn idee geclaimd wordt, is dat er 1,41 keer zoveel kans op Diabetes Type 1 hebt als je voor je 16e gediagnosticeerd bent met astma. Als er normaal gesproken een 1% kans is op Diabetes, dan heb je als astmapatiënt een 1,41% kans op Diabetes type 1. Dat is iets compleet anders dan 41% kans op astma!

Over de kans op Astma als je voor je 16e gediagnosticeerd bent met Diabetes Type 1 wordt er gesproken over een verlaagde kans van 18%. Met andere woorden: Als er normaal gesproken 10% kans is op Astma, dan is de kans dat je Astma krijgt, nadat al gediagnosticeerd bent met Diabetes Type 1 nog maar 8,2%. In dit geval daalt de kans op astma dus! Dit is iets compleet anders dan een 18% kans op Astma, zoals het artikel suggereert.

Ik ben erg benieuwd of mijn interpretatie nu verkeerd is of dat de auteur van het artikel op deze site het stuk verkeerd geïnterpreteerd heeft.