Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Raadsels rond de bètacel – onderzoekers vertellen over hun speurtocht naar antwoorden


Op de voorstelling van een bèta-cel wordt altijd een GLUT-1 glucosetransporter voorgesteld. We weten dat deze GLUT-1 transporter insuline onafhankelijk is, een hoge Km heeft met lage affiniteit voor glucose (bij 27 mg/dl voor 50 % gevuld met glucose). Is het via deze weg dat de basale afgifte van insuline geregeld wordt (via aanmaak ATP en sluiting ATP-afhankelijke K kanalen met als gevolg opening Ca kanalen?). We zien nooit de GLUT-2 glucosetransporters afgebeeld op de bèta-cel. Deze hebben een hoge Km en lage affiniteit voor glucose. (enkel bij hogere glucosespiegels zoals na een maaltijd laten deze GLUT-2 transportes glucose door). Dit zorgt terug voor opening van de Ca kanalen met exocytose van insuline tot gevolg. Waarom worden deze GLUT-2 transporters nooit afgebeeld, alhoewel ze toch belangrijk zijn volgens mij?