Er wordt veel onderzoek ingezet op het beschermen van de betacellen, op het omzetten van alfacellen in betacellen (of t voorkomen dat betacellen zich omvormen tot alfacellen), op het ontstressen van bètacellen etc., maar is er eigenlijk ook een vervolg gekomen op een Belgisch onderzoek uit 2016 (link hieronder) dat suggereert dat er een impliciet genetisch defect ten grondslag ligt aan deze productiefout van bètacellen bij diabetes-patiënten? Wordt er bijvoorbeeld geexperimenteerd met gen-therapie op dit vlak? Misschien heb ik hier iets gemist hoor, dat zou heel goed kunnen.....
https://www.diagned.nl/nieuws-en-documentatie/nieuwsarchief/berichten/belgische-doorbraak-in-diabetes-onderzoek.html
Hier vind ik het (afgezien van veel interessant onderzoek naar diabetes) ook niet:
https://stichtingdon.nl/onderzoek-genezing/
Op deze site wordt heel mooi uitgelegd welke stappen een betacel moet nemen om goed werkende insuline te maken:
"Er zitten vele stappen in dat productieproces: aflezen van de genetische code (DNA), maken van een blauwdruk (werkopdracht) van het insuline-eiwit (RNA), bouwen van het eiwit (uit losse aminozuren) volgens de blauwdruk (in het ER en Golgi), afwerken van het eiwit tot verpakbare insuline (in het ER en Golgi), inpakken in insulineblaasjes (in het ER en Golgi), transporteren naar de rand van de cel en uitstorten van insuline in de bloedbaan….. en dat allemaal in één cel waar je er gelukkig enkele miljoenen van hebt."
Het lijkt aannemelijk dat de "fout" in het begin zit van dit proces of niet?
Bron: https://diabeter.nl/nl/over-diabeter/nieuws/type-1-diabetes-van-afweervergissing-naar-afleesve/
Met groet van Welmoed
Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.
Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.