Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Dit verhaal gaat over mijn echtgenoot.

Hij is nu 67 jaar oud en heeft 27 jaar diabetes. Het begon met (in de zomer) veel drinken en veel plassen. Een gebroken kies verklaarde waarom hij zo afviel: eten was pijnlijk. Toen de kies gerepareerd was bleef het afvallen doorgaan. 12 kilo in 4 maanden...

Bij de huisarts bleek bloedglucose 19 te zijn, min of meer gelijk door naar de internist. Die gaf pillen (denk metformine, maar we kunnen het ons niet herinneren) maar die werkten onvoldoende. Waardes bleven hoog ondanks steeds hogere doses.

Na drie weken stelde de internist insuline voor en mijn man greep die kans om meer controle te krijgen (én een metertje, die kreeg je destijds niet als je alleen pillen had) 3x daags Novorapid en 1x (avond) Lantus.

In de loop der jaren, toen er meer bekend werd over andere vormen van diabetes, ging er bij ons twijfel ontstaan over de juiste diagnose. Twee keer werd C-peptide gemeten, beide keren 0.04. Eén keer werd GAD65 gemeten, negatief. Dus toch DM2.

Toch bleef de twijfel, dus wij opnieuw naar de (een andere) internist (we hebben er al heel wat versleten) . Dat was vorige week. 

Hij stelde vast dat het DM2 moest zijn en geen Lada vanwege de negatieve GAD65 test, het feit dat er type 2 in de familie voorkomt en dat er relatief weinig insuline gespoten hoeft te worden (4, 4, 10 eh overdag, 10 in de avond) "Misschien produceert uw alvleesklier nog wel insuline" en "U bent wel zwaarder (18 kilo) geworden, dat komt door de insuline, u bent misschien insulineresistent"

Zijn voorstel was om Novorapid te stoppen en 2x500 mg metformine te gaan nemen. Lantus in de ochtend nemen, nu 12 eenheden. "Komt de waarde boven de 15 uit, dan 4 eh Novorapid bijspuiten..."

"Misschien verliest u dan wat van uw buikvet..."

Dat leek ons wel een goed plan, dus akkoord gegaan.

Nu, 6 dagen later, zitten de waarden de hele dag tegen het plafond. Er moet zéker 2x daags bijgespoten worden omdat alarm afgaat bij 15. Gedurende de nacht, tegen de ochtend, stijgen de waarden alleen maar. Bewegen (wandelen) helpt wel, maar je kunt moeilijk dagelijks 2 uur lopen, alleen om je waarden stabiel te houden.

Het is een heel verhaal geworden, maar ik hoop dat er hier ervaringsdeskundigen zijn die hier een mening over hebben.

Volgende week hebben wij een nieuwe afspraak met de internist. Volgens ons zijn de opties nu: dosis metformine ophogen of gewoon weer terug naar insuline spuiten zoals het was. En we willen nu echt, bewezen, duidelijk hebben of we met Lada te maken hebben of toch met DM2. Niet dat het wat uitmaakt voor de behandeling, maar toch. 

Alle ideeën en tips zijn welkom. Dank alvast...