gesprek

Hoe eet jij een pizza?

CGM in de basisverzekering • 18 September 2021

Er zijn geen twee pizza’s hetzelfde. Elke pizza heeft een ander effect op je bloedglucose. Allereerst het deeg, het kan gewoon van tarwebloem of volkoren of boekweit- of amandelmeel of enig mengsel van deze zijn gemaakt. Het kan een dikke bodem zijn of een dunne. Het kan hebben gerezen of minder hebben gerezen. Al deze aspecten veranderen zowel de dosis koolhydraten als de glycemische index, de snelheid waarmee de koolhydraten in je bloed worden opgenomen. Het beleg kan veel vet of weinig vet bevatten. Dat verandert dan ook weer de duur en snelheid van koolhydraatopname. De tomatensaus, afhankelijk van de soort, kan overigens ook onverwacht veel suiker bevatten. De toppings zelf, en eventuele vezels in die ingrediënten veranderen ook weer de opname.

Heb je alles ingeschat, hoe neem je dan je insuline? Eén grote bolus, dan heb je kans dat de insuline al actief is voordat de pizzaglucose “aankomt” in je bloed. Eerst een flinke bolus en een uur of wat later nog een? Of nog meer, een hele serie bolussen achterelkaar. Of neem je (met je pomp) een bolus gevolgd door een verhoogde basaal? En hoeveel uren loopt die? Of de hele nacht nog door?

Of eet je maar helemaal geen pizza meer, om er maar niet mee te maken te hebben?