Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het volgende bericht werd vandaag geplaatst op de site van de LVH:

LHV, het ministerie van VWS en GGDGHOR Nederland hebben afspraken gemaakt over de vaccinatie van de “griepprikpopulatie” tussen 18 en 60 jaar. We zijn met elkaar tot de conclusie gekomen dat deze groep het snelste gevaccineerd kan worden door de GGD’en. Door de combinatie van huisartsen die selecteren en uitnodigen en GGD’en die vaccineren, kunnen deze mensen op korte termijn worden ingeënt.

Deze afspraken gaan over patiënten tussen 18 en 60 jaar met een medische indicatie, die normaal gesproken jaarlijks door de huisartsen worden uitgenodigd voor de griepprik. Het betreft ongeveer 1 miljoen mensen. De GGD’en hebben dusdanig weten op te schalen in hun vaccinatiecapaciteit dat zij deze doelgroep snel een plek kunnen bieden. Het ministerie verwacht voldoende voorraad te krijgen aan vaccins die door de GGD’en kunnen worden ingezet.

In het belang van vaccinatietempo én patiëntenzorg

Als LHV toetsen we in elke stap van de vaccinatiestrategie of wat er gevraagd wordt van de huisartsen, ook haalbaar en uitvoerbaar is in de huisartsenpraktijk. Vanwege het grote maatschappelijke belang van de covid-vaccinaties en hun zorgen over hun kwetsbare patiënten dragen huisartsen bij aan de vaccinatiecampagne. Het ministerie van VWS gaf aan dat de inzet van de huisartsen hard nodig was en is om een goede start te kunnen maken. 

De inzet van huisartsen in de vaccinaties tot nu toe is zeer waardevol gebleken. Met het vaccineren van mensen van 60 tot en met 64 jaar en enkele specifieke hoog-risicogroepen hebben zij binnenkort gezamenlijk ruim 1 miljoen mensen ingeënt. Ze hebben er daarmee voor gezorgd dat veel mensen die een hoog risico lopen op een ernstige covid-infectie daar nu goed tegen beschermd zijn.

Deze inzet vraagt wel veel van de huisartsenpraktijken, door de uitvoeringseisen aan de covid-vaccins, de beperkte beschikbaarheid van vaccins en de grote hoeveelheid vragen die patiënten hebben over de vaccinaties. Tegelijkertijd zijn de huisartsen en hun medewerkers hard nodig voor de reguliere patiëntenzorg, zeker met een toenemend aantal covid-patiënten die hun zorg vragen.

Samenwerking huisartsen en GGD’en

Daarom is het goed dat we nu hebben afgesproken dat deze griepprikpopulatie van 18 tot 60 jaar goed en spoedig terecht kan voor vaccinatie, door samenwerking van GGD’en en huisartsen. Huisartsenpraktijken weten als enige welke mensen dit betreft, daarom wordt hen gevraagd deze mensen te selecteren en een uitnodiging te sturen. En de GGD’en kunnen hen dan spoedig een plek bieden voor vaccinatie.