Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Autisme heeft bij kinderen met diabetes type 1 geen invloed op diabetesinstelling


Ik ben enorm verrast door dit onderzoek.
Hoe verklaar je dan dat toen mijn zoon met Asperger nog maar een kleuter was, de kinderarts fronsend zei bij het zien van de bloedglucose-schommelingen dat dit beeld normaal alleen bij pubers zichtbaar is? Het lijkt wel of hormonen al een rol spelen, zei ze. En als je dan bedenkt dat cortisol en adrenaline van invloed zijn op de bloedglucose en dat anti-psychotica erom bekend staan dat ze de bloedglucose verhogen, dan is de uitkomst van het onderzoek (nauwelijks verschil) dus een soort absoluut getal dat nog niet alles zegt. 
Het eindresultaat is voor de hba1c bijna gelijk maar er zou dieper gekeken moeten worden naar meer factoren in het leven van de patient voordat je echt conclusies kunt trekken. Een secuurdere houding tov meten en bolussen is een verklaring en daarmee direct ook noodzakelijk dus. Er wordt al gemeld dat er vaker wordt gemeten door de gevolgde personen met ASS. 
Ik vrees dat dit onderzoek voor artsen aanleiding kan zijn om ASS niet als extra zorg te zien en dat is het wel.

Bijgaand een relevant artikel dat is gebaseerd op ervaringen van het ziekenhuis en de GGZ met mijn oudste zoon: https://diabij.nl/autisme-diab...