Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Hi allen, 

De maatregelen versoepelen en er komen weer wat sociale evenementen (uiteraard met gepaste maatregelen!) in de agenda... En dan bedoel ik vooral de borrels waar ook een staand hapje is (wat zal er op het dienblad langskomen én wanneer?), een broodje halen met collega's (volkoren is helaas op, er is alleen nog maar een Italiaanse bol), of diners in een restaurant (verschillende gangen, wat zal er op het bord zitten, welke bijgerechten, tóch een dessert?). Aan de ene kant héél leuk; ik snak weer naar het sociale aspect. Aan de andere kant, na lange tijd al mijn eten zelf bereid te hebben; een uitdaging qua koolhydraten tellen en tijdig insuline toedienen. 

Ik denk even terug naar 5 jaar geleden. Ik had op dat moment een paar maanden geleden de diagnose diabetes ten gehore gekregen, en had alles net een beetje onder de knie. Ik werkte af en toe bij mijn neef in het restaurant. Op een avond kwam er stel die een 3-gangen menu bestelden en er behoorlijk veel eisen bij hadden. Geen wit brood van het huis vooraf, maar een volkoren variant, het voor- en hoofdgerecht moest tegelijkertijd op tafel, en het dessert moest meteen ingezet worden zodra de laatste hap van het hoofdgerecht op was. Of ik kon navragen in de keuken hoeveel gram gebakken aardappelen er geserveerd worden bij het hoofdgerecht en wat de exacte ingrediënten en grootte van het dessert zou zijn. De jongeman bleek diabetes te hebben en wilde zich goed voorbereiden. Een beetje beduusd liep ik naar de keuken waar de koks heel geïrriteerd werden door deze wensen en vragen. Ik vond de wensen ook nogal overdreven en heb met geen woord gerept dat ik zelf ook diabetes had. Aan de andere kant; veel restaurants hebben tegenwoordig een allergie lijst waarbij voor elk gerecht aangegeven staat of er lactose, gluten, schelpdieren, noten etc in verwerkt zijn of dat het gerecht voor zwangere vrouwen mogelijk is. Is het dan vreemd om te vragen hoeveel gram koolhydraten er in een gerecht zitten? 

Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met sociale evenementen en het koolhydraten tellen? Uiten jullie je wensen? Noem je op dat je diabetes hebt? En hoe zorgen jullie dat je binnen de streefwaardes blijft? Of vermijd je juist om deze redenen sociale evenementen?