Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er is de laatste tijd veel discussie over de pensioenleeftijd. Sinds de pensioenwet van 2012 is de AOW-leeftijd afhankelijk van "de levensverwachting" en kan oplopen tot 68 jaar in 2030. De vakbonden verzetten zich, uitmondend in de recente OV-staking op 28 mei 2019. Ook komt er aandacht voor de "zware beroepen", waar uitzonderingen voor gemaakt zouden moeten kunnen worden. Maar oproepen voor uitzonderingen voor chronisch zieken hoor je zeer zelden. Terwijl de levensverwachting voor deze mensen toch werkelijk geringer is. Neem diabetes type 1. De levensverwachting voor mensen met type 1 die hun diagnose hadden bij een leeftijd jonger dan 30 jaar is 10 tot 16 jaar korter (
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31506-X/fulltext). Ze maken dus statistisch minder gebruik van AOW en zijn dus heel goedkoop voor de AOW! Zouden die niet wat eerder met pensioen mogen?