Gesprek

Diabetesduur kan zorgen voor verkleinde pupillen

Welmoed
Welmoed • 25 mei 2021

Zelf had ik hier nog nooit iets over gehoord of gelezen, maar mensen die langer diabetes type 1 hebben en/of van wie de bloedsuikers fluctureren, hebben vaak op het oog kleinere pupillen dan mensen zonder DM1. Het mechanisme dat de pupilgrootte aanstuurt lijkt dus minder flexibel te worden. Bij mij is het - na 44 jaar diabetes - zo dat mijn pupillen nagenoeg permanent even klein zijn, ook in het donker. Op dat laatste fenomeen (kleine pupllen in het donker) wees mijn oogarts me. Ik zie het ook terug bij mijn vader die nog veel langer DM1 heeft... Zelfs bij kinderen met DM1 lijkt dit al op te treden (zie artikel hieronder). 

Aangezien ik hier nog nooit eerder iets over had gelezen, dacht ik het hier maar eens onder de aandacht te brengen...

Onderzoek uit 1995 laat bijvoorbeeld zien dat de diameter van de pupillen van kinderen met DM1 reeds significant kleiner is. Ook werden hun pupillen in het donker minder groot dan bij kinderen zonder diabetes... https://www.researchgate.net/p... Naast diabetesduur speelden HBA1C, bloeddruk en albumine/creatine-ration een rol.  

De laatste tijd merk ik zelf ook dat ik minder zie in het donker dan vroeger. Dat zou dan wellicht hier ook op terug te voeren kunnen zijn...(?)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

https://link.springer.com/cont...


Ik schrok er wel wat van....

Met groet van Welmoed