Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

Depressies en diabetes

Elise van diabetestype1.nl
Elise van diabetestype1.nl • 7 april 2017

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Last van diabetes of een depressie?


Vandaag is het Wereldgezondheidsdag, met het thema ‘depressies’. Wist je dat er een verband bestaat tussen diabetes en depressie? Wetenschappers van het VUmc in Amsterdam onderzochten dit, en ook andere onderzoekers houden zich hiermee bezig.

Dag en nacht diabetes

Diabetes type 1 is meer dan een fulltime baan. Dag en nacht ben je bezig met managen: te hoog? Te laag? Wanneer en wat eten? Wat meenemen? Daarbij wil je alles goed doen. En natuurlijk wil je vooral een leuk leven, zo min mogelijk gehinderd door diabetes. Geen wonder dat je dit weleens opbreekt. 

Depressie

Mensen met diabetes hebben twee keer zo vaak te maken met een depressie als mensen zonder diabetes. En als je een depressie hebt, kun je daardoor weer meer last van je diabetes krijgen. Onder kinderen en jongeren met diabetes type 1 zou zelfs een kwart te maken krijgen met een depressie. Dat is twee tot drie keer zo veel als bij kinderen en jongeren zonder diabetes.  

Heb jij ervaring met diabetes en een depressie? Welke tips heb jij om het te voorkomen of ermee om te gaan?