Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Flash glucosemeter vaker scannen gaat samen met betere bloedsuikers


Dit schrijf ik naar aanleiding van het artikel met dezelfde titel.

Dat artikel zegt helemaal niets. Het constateren alleen is zoiets als: wanneer het regent wordt je nat en als het harder regent wordt je nog natter. Er is geen oorzaak onderzocht waarom mensen die vaker scannen een betere bloedsuiker hebben. 

Misschien zijn mensen, die vaker hun bloedsuiker scannen, meer gemotiveerd om hun bloedsuiker onder controle te houden. Dat zou je kunnen onderzoeken. 

Ook sporters moeten soms vaak scannen omdat hun bloedsuiker snel kan dalen (bij mij met hardlopen soms 4-5 mmol/L per kwartier). Er zijn vast vele oorzaken voor het verband tussen veel scannen en goed ingeregelde bloedsuikers. 

Belangrijk is, dat iemand die  zijn bloedsuiker meet ook actie onderneemt om zijn bloedsuiker onder controle te krijgen,  zoals bijvoorbeeld: insuline spuiten of juist wat koolhydraten eten, minder eten, afvallen, sporten, stress mijden, etc. 

Hoe ben jij ingeregeld en hoe vaak scan jij je bloedsuiker en wat doe je er verder aan om je suiker onder controle te krijgen?

Bij mij: redelijk ingeregeld, scan 15-20x per dag, bij sport soms vaker omdat ik hypo's anders te laat opmerk. Ik houd bij in een excel dagboekje hoeveel ik eet, en hoeveel koolhydraten ik binnen krijg, wanneer en hoeveel ik spuit en hoeveel Kcalorieën ik verbrand met sport. Ik heb een doelstelling per dag van hoeveel ik kan eten om mijn gewicht te behouden. Het voordeel is dat sport wordt beloond met extra eten. En de doelstelling geeft me rust: ik voel me ook niet schuldig door lekker te eten. 

Succes ermee,

Freek