Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gesprek

TIR

suikeroom#
suikeroom# • 23 januari 2020

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Time in Range (TIR) bij diabetes type 1


Beste Sarah,

Dank voor je informatie. Ik ben zelf diabeet type 1, en heb een Omnipod pomp en Free style scanner + sensors. Een TOR (Time Out of Range, zo noem ik dat maar) van minder dan 4% bij een suikerspiegel van < 4 vind ik voor de Free Style Libre te amibitieus. Dat komt omdat de Free Style al gauw een hypo aangeeft. Internist Henk Bilo heeft dat jaren geleden al bij zichzelf 's nachts geconstateerd terwijl hij helemaal geen diabeet is. Zo heb ik zelf de ervaring dat de Free Style sensor een waarde van 2,4 kan aangeven, terwijl de PDM Manager mbv teststrip een waarde van 5,0 meet. 

Die TIR waarde is trouwens veel toegankelijker als type 1 diabeten de Free Style scanner gebruiken, omdat deze op elk moment van de dag is af te lezen in de geschiedenis van de scanner. Mede daarom is de TIR waarde m.i. populairder dan de HBA1C waarde, en verhoogt het de motivatie voor de gebruiker. Voor de HBA1C waarde moet je de scanner op een PC aansluiten en de app hebben geinstalleerd.

Wat mij tevens opvalt is dat er geen gekwantificeerde TOR-norm wordt aangegeven bij een waarde groter dan 10. (als geen zwangerschap van toepassing is) Ik zou zeggen: bijv. maximaal 5% bij waarden in de range van 10 - 15. En > 15: TOR = 0%. Dat biedt de gebruiker m.i. nog meer houvast. 

met vriendelijke groet,

Chris van Barneveld