Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Op het Nederlandse journaal werden vandaag de na- en voordelen bij vaccinatie tegen covid bij kinderen genoemd, maar het risico op diabetes na infectie stond hier niet bij. Uit recent onderzoek blijkt dat er bij kinderen met corona een toename in diabetesdiagnoses te zien was van 166 procent.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kinderen-hebben-verhoogd-risico-op-diabetes-na-coronabesmetting
https://www.nytimes.com/2022/01/07/health/kids-covid-diabetes-cdc.html
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7102e2.htm?s_cid=mm7102e2_w

Nu wordt er ook kritiek op dit onderzoek geuit. Een van de kritiekpunten is dat binnen de onderzochte groep van 2,6 miljoen kinderen geen onderscheid werd gemaakt tussen kinderen met bijvoorbeeld obesitas, onderliggende condities, medicatiegebruik, etc. (bron: https://www.healthline.com/health-news/experts-criticize-cdc-report-on-covid-19-and-diabetes-risk-in-kids)

Desondanks lijkt het me niet geheel onverstandig dit mogelijke risico toch te vermelden met de opmerking dat er verder onderzoek gedaan moet worden om te kijken welke andere variabele hier misschien ook een rol in speelt.

Maar wellicht achten de overheid en de experts het te vroeg om hier iets over te zeggen bij het inlichten van mensen over de vaccinaties tegen COVID bij kinderen? 

Met groet van Welmoed